Ernæringsdata for Tykmælk

Energiindholdet i 100 gram Tykmælk er 64 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 269 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 3,5 g protein, 3,6 g fedt og 4,5 g kulhydrat.

  • Protein: 3,5 gram
  • Fedt: 3,6 gram
  • Kulhydrat: 4,5 gram

Af de 4,5 g kulhydrat er 4,5 g tilgængeligt de tilbageværende 0 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental ingrediens i en sund diæt. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Tykmælk er der 3,6 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen herunder ses fordelingen af fedt i Tykmælk. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en væsentlig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Tykmælk er 3,5 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, disse bruges fremdeles til af bygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Tykmælk
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)269 KJ
Energi i kilokalorie64 kcal
Fedt i alt3,6 g
→ Mættede fedtsyrer2,3 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer1 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,1 g
Kolesterol14 mg
Kulhydrat i alt4,5 g
→ Kulhydrat tilgængeligt4,5 g
→ Kostfibre0 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,8 g
Vand87,6 g (ml)

Vitaminer i Tykmælk

I tabellen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Tykmælk. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt bestanddel af en god kost, at spise alsidigt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Tykmælk
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin31,9 RE
D-vitamin0,101 µg
→ D3 cholecalciferol0,101 µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,092 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,092 mg
K-vitamin0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Tykmælk
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,045 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,203 mg
B3-vitamin0,087 NE
→ Niacin0,87 mg
→ Tryptofans bidrag0,783 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,31 mg
B6-vitamin0,038 mg
B8-vitamin, Biotin3,5 µg
B9-vitamin, Folat6 µg
B12-vitamin0,18 µg
C-vitamin0,3 mg

Mineraler i Tykmælk

I tabellen nedenunder fremgår mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, fundamentale for at bevare en sund livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne blot af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Tykmælk
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk127 mg
Fosfor (P), Phosphor95 mg
Jern (Fe)0,05 mg
Jod (I)24,3 µg
Kalium (K)155 mg
Kobber (Cu)0,01 mg
Krom (Cr), Chrom0,052 µg
Magnesium (Mg)12,7 mg
Mangan (Mn)0,009 mg
Natrium (Na)49 mg
Nikkel (Ni)2 µg
Selen (Se)1,3 µg
Zink (Zn)0,44 mg

Sukkerarter i Tykmælk

Det totale indhold af sukkerarter i Tykmælk er 3,84 g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Tykmælk
SukkerartMængde
Fructose0 g
Glucose0 g
Lactose 3,78 g
Maltose0 g
Saccharose0 g

Glykæmisk indeks for Tykmælk

Tykmælk har et glykæmisk indeks (GI) på 2. Som betyder, at en potion Tykmælk giver en blodsukkerrespons, som svarer til 2 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Tykmælk er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Tykmælk er Junket. Det kan være en nyttig viden hvis du fx anvender en amerikansk opskrift. Har du brug for at søge efter data om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Tykmælk.