Ernæringsdata for Stikkelsbær

Energiindholdet i 100 gram Stikkelsbær er 43 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 180 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 0,9 g protein, 0,6 g fedt og 10,1 g kulhydrat.

  • Protein: 0,9 gram
  • Fedt: 0,6 gram
  • Kulhydrat: 10,1 gram

Af de 10,1 g kulhydrat er 6,9 g tilgængeligt de resterende 3,2 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental bestanddel i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør allerhøjst 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Stikkelsbær er der 0,6 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen herunder ses fordelingen af fedt i Stikkelsbær. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Stikkelsbær er 0,9 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, de bruges dernæst til af skabe de proteinstoffer, som kroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Stikkelsbær
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)180 KJ
Energi i kilokalorie43 kcal
Fedt i alt0,6 g
→ Mættede fedtsyrer0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0,1 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,3 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt10,1 g
→ Kulhydrat tilgængeligt6,9 g
→ Kostfibre3,2 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,4 g
Vand87,9 g (ml)

Vitaminer i Stikkelsbær

I listen nedenunder fremgår vitaminfordelingen i Stikkelsbær, rå. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt element af en hensigtsmæssig kost, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Stikkelsbær
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin6,83 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin1 a-TE
→ Alfa-tokoferol1 mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Stikkelsbær
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,011 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,025 mg
B3-vitamin0,25 NE
→ Niacin0,4 mg
→ Tryptofans bidrag0,15 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,286 mg
B6-vitamin0,015 mg
B8-vitamin, Biotin0,5 µg
B9-vitamin, Folat11,7 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin33 mg

Mineraler i Stikkelsbær

I listen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, afgørende for at bevare en sund krop. I modsætning til vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Stikkelsbær
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk26,5 mg
Fosfor (P), Phosphor23,6 mg
Jern (Fe)0,4 mg
Jod (I)0,3 µg
Kalium (K)176 mg
Kobber (Cu)0,056 mg
Krom (Cr), Chrom0,3 µg
Magnesium (Mg)8 mg
Mangan (Mn)0,17 mg
Natrium (Na)2 mg
Nikkel (Ni)2,54 µg
Selen (Se)0,068 µg
Zink (Zn)0,16 mg

Sukkerarter i Stikkelsbær

Det totale indhold af sukkerarter i Stikkelsbær er 3 g. I listen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Stikkelsbær
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Stikkelsbær

Stikkelsbær har et glykæmisk indeks (GI) på 5. Det betyder, at en potion Stikkelsbær forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 5 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Stikkelsbær er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Stikkelsbær er Gooseberry, raw. Det kan være en god viden hvis du fx anvender en engelsksproget kogebog. Har du brug for at søge information om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Stikkelsbær, rå.