Ernæringsdata for Soltørret tomat

Energiindholdet i 100 gram Soltørret tomat er 284 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1189 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 14,1 g protein, 3 g fedt og 55,8 g kulhydrat.

  • Protein: 14,1 gram
  • Fedt: 3 gram
  • Kulhydrat: 55,8 gram

Af de 55,8 g kulhydrat er 43,5 g tilgængeligt de resterende 12,3 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en vigtig ingrediens i en sund diæt. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Soltørret tomat er der 3 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenunder ses fordelingen af fedt i Soltørret tomat. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Soltørret tomat er 14,1 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de benyttes dernæst til af bygge de proteinstoffer, som kroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Soltørret tomat
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 1189 KJ
Energi i kilokalorie 284 kcal
Fedt i alt 3 g
→ Mættede fedtsyrer 0,5 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0,6 g
→ Flerumættede fedtsyrer 1,3 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 55,8 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 43,5 g
→ Kostfibre 12,3 g
Tilsat sukker g
Alkohol 0 g
Aske 12,6 g
Vand 14,6 g (ml)

Vitaminer i Soltørret tomat

I tabellen nedenunder ses vitaminindholdet i Tomat, tørret. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende bestanddel af en god diæt, at spise forskelligt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Soltørret tomat
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 43,7 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,01 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,01 mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Soltørret tomat
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,528 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,489 mg
B3-vitamin 9,05 NE
→ Niacin 10,7 mg
→ Tryptofans bidrag 1,67 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 2,09 mg
B6-vitamin 0,332 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat 68 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 39,2 mg

Mineraler i Soltørret tomat

I tabellen nedenunder ses mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, vigtige for at fastholde en velfungerende livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Soltørret tomat
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 110 mg
Fosfor (P), Phosphor 356 mg
Jern (Fe) 9,09 mg
Jod (I) µg
Kalium (K) 3427 mg
Kobber (Cu) 1,42 mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg) 194 mg
Mangan (Mn) 1,85 mg
Natrium (Na) 2095 mg
Nikkel (Ni) µg
Selen (Se) 5,5 µg
Zink (Zn) 1,99 mg

Sukkerarter i Soltørret tomat

Det samlede indhold af sukkerarter i Soltørret tomat er 37,6 g. I tabellen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Soltørret tomat
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Soltørret tomat

Soltørret tomat har et glykæmisk indeks (GI) på 2. Hvilket betyder, at en potion Soltørret tomat forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 2 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Soltørret tomat er 1. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Soltørret tomat hedder på engelsk Tomato, dried. Det kan være en nyttig information hvis du for eksempel benytter en engelsksproget opskrift. Har du brug for at søge information om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Tomat, tørret.