Ernæringsdata for Pistacienød

Energiindholdet i 100 gram Pistacienød er 568 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 2376 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 20,6 g protein, 44,4 g fedt og 28 g kulhydrat.

  • Protein: 20,6 gram
  • Fedt: 44,4 gram
  • Kulhydrat: 28 gram

Af de 28 g kulhydrat er 17,7 g tilgængeligt de tilbageværende 10,3 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende ingrediens i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Pistacienød er der 44,4 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenunder ses fordelingen af fedt i Pistacienød. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen for eksempel bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Pistacienød er 20,6 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, de bruges derpå til af skabe de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Pistacienød
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)2376 KJ
Energi i kilokalorie568 kcal
Fedt i alt44,4 g
→ Mættede fedtsyrer5,5 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer23,4 g
→ Flerumættede fedtsyrer13,4 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt28 g
→ Kulhydrat tilgængeligt17,7 g
→ Kostfibre10,3 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske3 g
Vand4 g (ml)

Vitaminer i Pistacienød

I tabellen nedenfor fremgår vitaminindholdet i Pistacienød, tørret. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt element af en god kost, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Pistacienød
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin11,7 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin a-TE
→ Alfa-tokoferol mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Pistacienød
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,87 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,16 mg
B3-vitamin1,3 NE
→ Niacin5,8 mg
→ Tryptofans bidrag4,5 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,52 mg
B6-vitamin1,7 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat51 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin5 mg

Mineraler i Pistacienød

I tabellen nedenfor fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, nødvendige for at bevare en sund livsstil. Til forskel fra vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Pistacienød
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk107 mg
Fosfor (P), Phosphor490 mg
Jern (Fe)4,15 mg
Jod (I) µg
Kalium (K)1025 mg
Kobber (Cu)1,3 mg
Krom (Cr), Chrom6,9 µg
Magnesium (Mg)121 mg
Mangan (Mn)1,2 mg
Natrium (Na)1 mg
Nikkel (Ni)100 µg
Selen (Se)4,7 µg
Zink (Zn)2,2 mg

Sukkerarter i Pistacienød

Det totale indhold af sukkerarter i Pistacienød er g. I tabellen nedenfor fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Pistacienød
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Pistacienød

Pistacienød har et glykæmisk indeks (GI) på 6. Hvilket medfører, at en potion Pistacienød forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 6 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Pistacienød er 1. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Pistacienød hedder på engelsk Pistachio nuts, dried. Det kan være en vigtig information hvis du f.eks. anvender en engelsksproget kogebog. Har du behov for at finde data om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Pistacienød, tørret.