Ernæringsdata for Kartoffel

Energiindholdet i 100 gram Kartoffel er 82 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 342 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 1,9 g protein, 0,3 g fedt og 18,3 g kulhydrat.

  • Protein: 1,9 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 18,3 gram

Af de 18,3 g kulhydrat er 16,9 g tilgængeligt de tilbageværende 1,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en primær bestanddel i en sund diæt. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Kartoffel er der 0,3 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Kartoffel. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har også en afgørende opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Kartoffel er 1,9 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal organismen først nedbryde dem til aminosyrer, disse benyttes derpå til af skabe de proteinstoffer, som kroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Kartoffel
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 342 KJ
Energi i kilokalorie 82 kcal
Fedt i alt 0,3 g
→ Mættede fedtsyrer 0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,2 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 18,3 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 16,9 g
→ Kostfibre 1,4 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,9 g
Vand 80,5 g (ml)

Vitaminer i Kartoffel

I listen nedenfor fremgår vitaminindholdet i Kartoffel, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt element af en god kost, at spise forskelligt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Kartoffel
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 0,833 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,1 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,1 mg
K-vitamin 16 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Kartoffel
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,055 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,063 mg
B3-vitamin 1,6 NE
→ Niacin 2,08 mg
→ Tryptofans bidrag 0,483 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,38 mg
B6-vitamin 0,2 mg
B8-vitamin, Biotin 0,47 µg
B9-vitamin, Folat 36 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 26,4 mg

Mineraler i Kartoffel

I listen nedenfor fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, afgørende for at vedligeholde en velfungerende livsstil. Til forskel fra vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Kartoffel
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 6,76 mg
Fosfor (P), Phosphor 55,3 mg
Jern (Fe) 1,04 mg
Jod (I) 1,2 µg
Kalium (K) 414 mg
Kobber (Cu) 0,052 mg
Krom (Cr), Chrom 0,6 µg
Magnesium (Mg) 20,4 mg
Mangan (Mn) 0,23 mg
Natrium (Na) 7 mg
Nikkel (Ni) 5,76 µg
Selen (Se) 0,268 µg
Zink (Zn) 0,3 mg

Sukkerarter i Kartoffel

Det samlede indhold af sukkerarter i Kartoffel er 1,03 g. I listen nedenfor fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Kartoffel
Sukkerart Mængde
Fructose 0,07 g
Glucose 0,18 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 0,78 g

Glykæmisk indeks for Kartoffel

Kartoffel har et glykæmisk indeks (GI) på 16. Det betyder, at en potion Kartoffel skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 16 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Kartoffel er 3. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Kartoffel hedder på engelsk Potato, raw. Det kan være en nyttig viden hvis du eksempelvis anvender en engelsksproget hjemmeside. Har du lyst til at finde data om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Kartoffel, rå.