Ernæringsdata for Kartoffel
Energiindholdet i 100 gram Kartoffel er 82 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 342 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 1,9 g protein, 0,3 g fedt og 18,3 g kulhydrat.
- Protein: 1,9 gram
- Fedt: 0,3 gram
- Kulhydrat: 18,3 gram
Af de 18,3 g kulhydrat er 16,9 g tilgængeligt de tilbageværende 1,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en primær bestanddel i en sund diæt. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.
Hvordan vil du tabe dig?
+Slankeplastre
+Appetitnedsættelse
+Fedtforbrændere
+Stofskifte Boostere
+Fedtforbrændere
I 100 g Kartoffel er der 0,3 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Kartoffel. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har også en afgørende opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.
Proteinindholdet i Kartoffel er 1,9 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal organismen først nedbryde dem til aminosyrer, disse benyttes derpå til af skabe de proteinstoffer, som kroppen består af.
Type | Mængde |
---|---|
Energi i KJ (kilojoule) | 342 KJ |
Energi i kilokalorie | 82 kcal |
Fedt i alt | 0,3 g |
→ Mættede fedtsyrer | 0,1 g |
→ Enkeltumættede fedtsyrer | 0 g |
→ Flerumættede fedtsyrer | 0,2 g |
Kolesterol | 0 mg |
Kulhydrat i alt | 18,3 g |
→ Kulhydrat tilgængeligt | 16,9 g |
→ Kostfibre | 1,4 g |
Tilsat sukker | 0 g |
Alkohol | 0 g |
Aske | 0,9 g |
Vand | 80,5 g (ml) |
Afsnit i denne artikel:
Vitaminer i Kartoffel
I listen nedenfor fremgår vitaminindholdet i Kartoffel, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt element af en god kost, at spise forskelligt, for at få dækket organismens vitaminbehov.
Fedtopløseligt Vitamin | Mængde |
---|---|
A-vitamin | 0,833 RE |
D-vitamin | 0 µg |
→ D3 cholecalciferol | µg |
→ D2 ergocalciferol | µg |
E-vitamin | 0,1 a-TE |
→ Alfa-tokoferol | 0,1 mg |
K-vitamin | 16 µg |
Vandopløseligt Vitamin | Mængde |
---|---|
B1-vitamin, Thiamin | 0,055 mg |
B2-vitamin, Riboflavin | 0,063 mg |
B3-vitamin | 1,6 NE |
→ Niacin | 2,08 mg |
→ Tryptofans bidrag | 0,483 mg |
B5-vitamin, Pantothensyre | 0,38 mg |
B6-vitamin | 0,2 mg |
B8-vitamin, Biotin | 0,47 µg |
B9-vitamin, Folat | 36 µg |
B12-vitamin | 0 µg |
C-vitamin | 26,4 mg |
Mineraler i Kartoffel
I listen nedenfor fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, afgørende for at vedligeholde en velfungerende livsstil. Til forskel fra vitaminer består mineralerne kun af ét stof.
Mineral | Mængde |
---|---|
Calcium (Ca), Kalk | 6,76 mg |
Fosfor (P), Phosphor | 55,3 mg |
Jern (Fe) | 1,04 mg |
Jod (I) | 1,2 µg |
Kalium (K) | 414 mg |
Kobber (Cu) | 0,052 mg |
Krom (Cr), Chrom | 0,6 µg |
Magnesium (Mg) | 20,4 mg |
Mangan (Mn) | 0,23 mg |
Natrium (Na) | 7 mg |
Nikkel (Ni) | 5,76 µg |
Selen (Se) | 0,268 µg |
Zink (Zn) | 0,3 mg |
Sukkerarter i Kartoffel
Det samlede indhold af sukkerarter i Kartoffel er 1,03 g. I listen nedenfor fremgår fordelingen.
Sukkerart | Mængde |
---|---|
Fructose | 0,07 g |
Glucose | 0,18 g |
Lactose | 0 g |
Maltose | 0 g |
Saccharose | 0,78 g |
Glykæmisk indeks for Kartoffel
Kartoffel har et glykæmisk indeks (GI) på 16. Det betyder, at en potion Kartoffel skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 16 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.
Glykæmisk load (GL) for Kartoffel er 3. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.
Ernæringsdata fra andre kilder
Kartoffel hedder på engelsk Potato, raw. Det kan være en nyttig viden hvis du eksempelvis anvender en engelsksproget hjemmeside. Har du lyst til at finde data om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Kartoffel, rå.