Ernæringsdata for Kartoffel

Energiindholdet i 100 gram Kartoffel er 82 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 342 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 1,9 g protein, 0,3 g fedt og 18,3 g kulhydrat.

  • Protein: 1,9 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 18,3 gram

Af de 18,3 g kulhydrat er 16,9 g tilgængeligt de tilbageværende 1,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en primær bestanddel i en sund diæt. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Kartoffel er der 0,3 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Kartoffel. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har også en afgørende opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Kartoffel er 1,9 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal organismen først nedbryde dem til aminosyrer, disse benyttes derpå til af skabe de proteinstoffer, som kroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Kartoffel
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)342 KJ
Energi i kilokalorie82 kcal
Fedt i alt0,3 g
→ Mættede fedtsyrer0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,2 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt18,3 g
→ Kulhydrat tilgængeligt16,9 g
→ Kostfibre1,4 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,9 g
Vand80,5 g (ml)

Vitaminer i Kartoffel

I listen nedenfor fremgår vitaminindholdet i Kartoffel, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt element af en god kost, at spise forskelligt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Kartoffel
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin0,833 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,1 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,1 mg
K-vitamin16 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Kartoffel
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,055 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,063 mg
B3-vitamin1,6 NE
→ Niacin2,08 mg
→ Tryptofans bidrag0,483 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,38 mg
B6-vitamin0,2 mg
B8-vitamin, Biotin0,47 µg
B9-vitamin, Folat36 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin26,4 mg

Mineraler i Kartoffel

I listen nedenfor fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, afgørende for at vedligeholde en velfungerende livsstil. Til forskel fra vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Kartoffel
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk6,76 mg
Fosfor (P), Phosphor55,3 mg
Jern (Fe)1,04 mg
Jod (I)1,2 µg
Kalium (K)414 mg
Kobber (Cu)0,052 mg
Krom (Cr), Chrom0,6 µg
Magnesium (Mg)20,4 mg
Mangan (Mn)0,23 mg
Natrium (Na)7 mg
Nikkel (Ni)5,76 µg
Selen (Se)0,268 µg
Zink (Zn)0,3 mg

Sukkerarter i Kartoffel

Det samlede indhold af sukkerarter i Kartoffel er 1,03 g. I listen nedenfor fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Kartoffel
SukkerartMængde
Fructose0,07 g
Glucose0,18 g
Lactose 0 g
Maltose0 g
Saccharose0,78 g

Glykæmisk indeks for Kartoffel

Kartoffel har et glykæmisk indeks (GI) på 16. Det betyder, at en potion Kartoffel skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 16 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Kartoffel er 3. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Kartoffel hedder på engelsk Potato, raw. Det kan være en nyttig viden hvis du eksempelvis anvender en engelsksproget hjemmeside. Har du lyst til at finde data om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Kartoffel, rå.