Ernæringsdata for Hvedegryn

Energiindholdet i 100 gram Hvedegryn er 358 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1497 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 9,2 g protein, 1,2 g fedt og 77,7 g kulhydrat.

  • Protein: 9,2 gram
  • Fedt: 1,2 gram
  • Kulhydrat: 77,7 gram

Af de 77,7 g kulhydrat er 75 g tilgængeligt de tilbageværende 2,7 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental ingrediens i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Hvedegryn er der 1,2 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Hvedegryn . Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Hvedegryn er 9,2 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, de benyttes herefter til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Hvedegryn
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)1497 KJ
Energi i kilokalorie358 kcal
Fedt i alt1,2 g
→ Mættede fedtsyrer0,2 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0,2 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,6 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt77,7 g
→ Kulhydrat tilgængeligt75 g
→ Kostfibre2,7 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,3 g
Vand11,6 g (ml)

Vitaminer i Hvedegryn

I listen nedenunder fremgår vitaminfordelingen i Hvedegryn, mannagryn. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt delelement af en sund diæt, at spise forskelligt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Hvedegryn
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin0 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,1 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,1 mg
K-vitamin30 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Hvedegryn
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,21 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,045 mg
B3-vitamin1 NE
→ Niacin1,83 mg
→ Tryptofans bidrag1,83 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,5 mg
B6-vitamin0,085 mg
B8-vitamin, Biotin1 µg
B9-vitamin, Folat42 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin0 mg

Mineraler i Hvedegryn

I listen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, vigtige for at opretholde en sund livsstil. Til forskel fra vitaminer består mineralerne bare af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Hvedegryn
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk16,7 mg
Fosfor (P), Phosphor68,1 mg
Jern (Fe)0,6 mg
Jod (I)0,3 µg
Kalium (K)117 mg
Kobber (Cu)0,41 mg
Krom (Cr), Chrom0 µg
Magnesium (Mg)6 mg
Mangan (Mn)4 mg
Natrium (Na)1,4 mg
Nikkel (Ni)3,8 µg
Selen (Se)1 µg
Zink (Zn)3,3 mg

Sukkerarter i Hvedegryn

Det samlede indhold af sukkerarter i Hvedegryn er g. I listen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Hvedegryn
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Hvedegryn

Hvedegryn har et glykæmisk indeks (GI) på 43. Som betyder, at en potion Hvedegryn giver en blodsukkerrespons, som svarer til 43 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Hvedegryn er 32. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Hvedegryn Semolina. Det kan være en god viden hvis du eksempelvis benytter en engelsksproget kogebog. Har du lyst til at søge viden om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Hvedegryn, mannagryn.