Ernæringsdata for Hirse

Energiindholdet i 100 gram Hirse er 359 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1504 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 11 g protein, 4,2 g fedt og 72,8 g kulhydrat.

  • Protein: 11 gram
  • Fedt: 4,2 gram
  • Kulhydrat: 72,8 gram

Af de 72,8 g kulhydrat er 64,3 g tilgængeligt de tilbageværende 8,5 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en primær ingrediens i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Hirse er der 4,2 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenunder ses fordelingen af fedt i Hirse. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Hirse er 11 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, de bruges fremdeles til af skabe de proteinstoffer, som kroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Hirse
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 1504 KJ
Energi i kilokalorie 359 kcal
Fedt i alt 4,2 g
→ Mættede fedtsyrer g
→ Enkeltumættede fedtsyrer g
→ Flerumættede fedtsyrer g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 72,8 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 64,3 g
→ Kostfibre 8,5 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 3,3 g
Vand 8,7 g (ml)

Vitaminer i Hirse

I tabellen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Hirse, hele korn. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt bestanddel af en sund kost, at spise varieret, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Hirse
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 0 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,05 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,05 mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Hirse
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,421 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,29 mg
B3-vitamin 4,72 NE
→ Niacin 2 mg
→ Tryptofans bidrag 2 mg
B5-vitamin, Pantothensyre mg
B6-vitamin 0,75 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat 30 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 0 mg

Mineraler i Hirse

I tabellen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, nødvendige for at opretholde en velfungerende krop. Modsat vitaminer består mineralerne kun af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Hirse
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 9,5 mg
Fosfor (P), Phosphor 240 mg
Jern (Fe) 4,8 mg
Jod (I) 5 µg
Kalium (K) 220 mg
Kobber (Cu) 0,49 mg
Krom (Cr), Chrom 3,2 µg
Magnesium (Mg) 100 mg
Mangan (Mn) 0,71 mg
Natrium (Na) 0,4 mg
Nikkel (Ni) 199 µg
Selen (Se) 16 µg
Zink (Zn) 3,4 mg

Sukkerarter i Hirse

Det samlede indhold af sukkerarter i Hirse er g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Hirse
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Hirse

Hirse har et glykæmisk indeks (GI) på 52. Hvilket betyder, at en potion Hirse skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 52 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Hirse er 33. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Hirse er Millet, whole-grain. Det kan være en vigtig information hvis du for eksempel anvender en engelsksproget kogebog. Har du lyst til at søge viden om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Hirse, hele korn.