Ernæringsdata for Grønne asparges

Energiindholdet i 100 gram Grønne asparges er 26 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 109 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 1,8 g protein, 0,3 g fedt og 4,9 g kulhydrat.

  • Protein: 1,8 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 4,9 gram

Af de 4,9 g kulhydrat er 3,1 g tilgængeligt de tilbageværende 1,8 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en primær bestanddel i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Grønne asparges er der 0,3 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenfor ses fordelingen af fedt i Grønne asparges. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en afgørende funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Grønne asparges er 1,8 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, disse benyttes herefter til af bygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Grønne asparges
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)109 KJ
Energi i kilokalorie26 kcal
Fedt i alt0,3 g
→ Mættede fedtsyrer0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,2 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt4,9 g
→ Kulhydrat tilgængeligt3,1 g
→ Kostfibre1,8 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,5 g
Vand92,5 g (ml)

Vitaminer i Grønne asparges

I tabellen nedenunder ses vitaminfordelingen i Asparges, grønne, rå. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt bestanddel af en hensigtsmæssig diæt, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Grønne asparges
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin0 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin a-TE
→ Alfa-tokoferol mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Grønne asparges
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin mg
B2-vitamin, Riboflavin mg
B3-vitamin NE
→ Niacin0,233 mg
→ Tryptofans bidrag0,233 mg
B5-vitamin, Pantothensyre mg
B6-vitamin0,148 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat150 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin10 mg

Mineraler i Grønne asparges

I tabellen nedenunder ses mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, nødvendige for at fastholde en sund livsstil. I modsætning til vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Grønne asparges
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk22,8 mg
Fosfor (P), Phosphor85,5 mg
Jern (Fe) mg
Jod (I) µg
Kalium (K)267 mg
Kobber (Cu) mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg)12,2 mg
Mangan (Mn) mg
Natrium (Na)3,7 mg
Nikkel (Ni) µg
Selen (Se) µg
Zink (Zn) mg

Sukkerarter i Grønne asparges

Det samlede indhold af sukkerarter i Grønne asparges er g. I tabellen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Grønne asparges
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Grønne asparges

Grønne asparges har et glykæmisk indeks (GI) på 2. Som betyder, at en potion Grønne asparges giver en blodsukkerrespons, som svarer til 2 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Grønne asparges er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Grønne asparges Asparagus, green, raw. Det kan være en vigtig viden hvis du f.eks. benytter en amerikansk opskrift. Har du behov for at søge information om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Asparges, grønne, rå.