Ernæringsdata for Fuldkornsrugbrød

Energiindholdet i 100 gram Fuldkornsrugbrød er 204 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 855 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 5 g protein, 1,2 g fedt og 47 g kulhydrat.

  • Protein: 5 gram
  • Fedt: 1,2 gram
  • Kulhydrat: 47 gram

Af de 47 g kulhydrat er 38,9 g tilgængeligt de tilbageværende 8,1 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende ingrediens i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Fuldkornsrugbrød er der 1,2 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Fuldkornsrugbrød. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Fuldkornsrugbrød er 5 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, de benyttes herefter til af bygge de proteinstoffer, som kroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Fuldkornsrugbrød
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 855 KJ
Energi i kilokalorie 204 kcal
Fedt i alt 1,2 g
→ Mættede fedtsyrer 0,2 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0,3 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,6 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 47 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 38,9 g
→ Kostfibre 8,1 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 2,1 g
Vand 45 g (ml)

Vitaminer i Fuldkornsrugbrød

I listen nedenfor ses vitaminfordelingen i Rugbrød, fuldkorn. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt element af en hensigtsmæssig kost, at spise forskelligt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Fuldkornsrugbrød
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 0 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,2 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,2 mg
K-vitamin 0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Fuldkornsrugbrød
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,15 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,066 mg
B3-vitamin 0,67 NE
→ Niacin 1 mg
→ Tryptofans bidrag 1 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,6 mg
B6-vitamin 0,161 mg
B8-vitamin, Biotin 4,5 µg
B9-vitamin, Folat 25 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 0 mg

Mineraler i Fuldkornsrugbrød

I listen nedenfor ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, fundamentale for at bevare en sund krop. Til forskel fra vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Fuldkornsrugbrød
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 28 mg
Fosfor (P), Phosphor 151 mg
Jern (Fe) 1,5 mg
Jod (I) 22 µg
Kalium (K) 237 mg
Kobber (Cu) 0,17 mg
Krom (Cr), Chrom 5,7 µg
Magnesium (Mg) 46 mg
Mangan (Mn) 1,2 mg
Natrium (Na) 523 mg
Nikkel (Ni) 4,73 µg
Selen (Se) 1,1 µg
Zink (Zn) 1,3 mg

Sukkerarter i Fuldkornsrugbrød

Det samlede indhold af sukkerarter i Fuldkornsrugbrød er 3,78 g. I listen nedenfor ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Fuldkornsrugbrød
Sukkerart Mængde
Fructose 0,38 g
Glucose 0,52 g
Lactose 0 g
Maltose 2,27 g
Saccharose 0,61 g

Glykæmisk indeks for Fuldkornsrugbrød

Fuldkornsrugbrød har et glykæmisk indeks (GI) på 37. Hvilket betyder, at en potion Fuldkornsrugbrød forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 37 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Fuldkornsrugbrød er 14. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Fuldkornsrugbrød hedder på engelsk Rye bread, dark, wholemeal. Det kan være en nyttig information hvis du f.eks. benytter en amerikansk opskrift. Har du brug for at søge information om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Rugbrød, fuldkorn.