Ernæringsdata for Fuldkornsrugbrød

Energiindholdet i 100 gram Fuldkornsrugbrød er 204 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 855 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 5 g protein, 1,2 g fedt og 47 g kulhydrat.

  • Protein: 5 gram
  • Fedt: 1,2 gram
  • Kulhydrat: 47 gram

Af de 47 g kulhydrat er 38,9 g tilgængeligt de tilbageværende 8,1 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende ingrediens i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Fuldkornsrugbrød er der 1,2 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Fuldkornsrugbrød. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Fuldkornsrugbrød er 5 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, de benyttes herefter til af bygge de proteinstoffer, som kroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Fuldkornsrugbrød
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)855 KJ
Energi i kilokalorie204 kcal
Fedt i alt1,2 g
→ Mættede fedtsyrer0,2 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0,3 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,6 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt47 g
→ Kulhydrat tilgængeligt38,9 g
→ Kostfibre8,1 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske2,1 g
Vand45 g (ml)

Vitaminer i Fuldkornsrugbrød

I listen nedenfor ses vitaminfordelingen i Rugbrød, fuldkorn. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt element af en hensigtsmæssig kost, at spise forskelligt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Fuldkornsrugbrød
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin0 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,2 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,2 mg
K-vitamin0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Fuldkornsrugbrød
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,15 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,066 mg
B3-vitamin0,67 NE
→ Niacin1 mg
→ Tryptofans bidrag1 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,6 mg
B6-vitamin0,161 mg
B8-vitamin, Biotin4,5 µg
B9-vitamin, Folat25 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin0 mg

Mineraler i Fuldkornsrugbrød

I listen nedenfor ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, fundamentale for at bevare en sund krop. Til forskel fra vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Fuldkornsrugbrød
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk28 mg
Fosfor (P), Phosphor151 mg
Jern (Fe)1,5 mg
Jod (I)22 µg
Kalium (K)237 mg
Kobber (Cu)0,17 mg
Krom (Cr), Chrom5,7 µg
Magnesium (Mg)46 mg
Mangan (Mn)1,2 mg
Natrium (Na)523 mg
Nikkel (Ni)4,73 µg
Selen (Se)1,1 µg
Zink (Zn)1,3 mg

Sukkerarter i Fuldkornsrugbrød

Det samlede indhold af sukkerarter i Fuldkornsrugbrød er 3,78 g. I listen nedenfor ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Fuldkornsrugbrød
SukkerartMængde
Fructose0,38 g
Glucose0,52 g
Lactose 0 g
Maltose2,27 g
Saccharose0,61 g

Glykæmisk indeks for Fuldkornsrugbrød

Fuldkornsrugbrød har et glykæmisk indeks (GI) på 37. Hvilket betyder, at en potion Fuldkornsrugbrød forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 37 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Fuldkornsrugbrød er 14. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Fuldkornsrugbrød hedder på engelsk Rye bread, dark, wholemeal. Det kan være en nyttig information hvis du f.eks. benytter en amerikansk opskrift. Har du brug for at søge information om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Rugbrød, fuldkorn.