Ernæringsdata for Dansk tomat

Energiindholdet i 100 gram Dansk tomat er 20 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 84 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 0,7 g protein, 0,3 g fedt og 4,6 g kulhydrat.

  • Protein: 0,7 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 4,6 gram

Af de 4,6 g kulhydrat er 2,7 g tilgængeligt de resterende 1,9 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende bestanddel i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Dansk tomat er der 0,3 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenfor ses fordelingen af fedt i Dansk tomat. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en central funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Dansk tomat er 0,7 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, disse benyttes fremdeles til af skabe de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Dansk tomat
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 84 KJ
Energi i kilokalorie 20 kcal
Fedt i alt 0,3 g
→ Mættede fedtsyrer 0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,1 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 4,6 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 2,7 g
→ Kostfibre 1,9 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,5 g
Vand 94 g (ml)

Vitaminer i Dansk tomat

I tabellen nedenunder fremgår vitaminfordelingen i Tomat, dansk, rå. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt delelement af en sund kost, at spise alsidigt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Dansk tomat
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 82,7 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 1,1 a-TE
→ Alfa-tokoferol 1,1 mg
K-vitamin 7,9 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Dansk tomat
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,041 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,018 mg
B3-vitamin 0,7 NE
→ Niacin 0,817 mg
→ Tryptofans bidrag 0,117 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,33 mg
B6-vitamin 0,084 mg
B8-vitamin, Biotin 1,5 µg
B9-vitamin, Folat 31 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 15 mg

Mineraler i Dansk tomat

I tabellen nedenunder fremgår mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, nødvendige for at fastholde en velfungerende livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Dansk tomat
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 8,87 mg
Fosfor (P), Phosphor 29,1 mg
Jern (Fe) 0,23 mg
Jod (I) 0,2 µg
Kalium (K) 216 mg
Kobber (Cu) 0,039 mg
Krom (Cr), Chrom 0,4 µg
Magnesium (Mg) 6,5 mg
Mangan (Mn) 0,11 mg
Natrium (Na) 6,5 mg
Nikkel (Ni) 0,7 µg
Selen (Se) 0,3 µg
Zink (Zn) 0,084 mg

Sukkerarter i Dansk tomat

Det samlede indhold af sukkerarter i Dansk tomat er 2,32 g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Dansk tomat
Sukkerart Mængde
Fructose 1,42 g
Glucose 0,9 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 0 g

Glykæmisk indeks for Dansk tomat

Dansk tomat har et glykæmisk indeks (GI) på 2. Det vil sige, at en potion Dansk tomat giver en blodsukkerrespons, som svarer til 2 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Dansk tomat er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Dansk tomat er Tomato, danish, ripe, raw. Det kan være en vigtig viden hvis du fx anvender en amerikansk kogebog. Har du brug for at søge efter data om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Tomat, dansk, rå.