Ernæringsdata for Brune ris

Energiindholdet i 100 gram Brune ris er 368 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1541 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 9 g protein, 2,9 g fedt og 76,6 g kulhydrat.

  • Protein: 9 gram
  • Fedt: 2,9 gram
  • Kulhydrat: 76,6 gram

Af de 76,6 g kulhydrat er 74,2 g tilgængeligt de resterende 2,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en primær ingrediens i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Brune ris er der 2,9 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenunder ses fordelingen af fedt i Brune ris. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen for eksempel bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en vigtig opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Brune ris er 9 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, disse benyttes efterfølgende til af bygge de proteinstoffer, som menneskekroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Brune ris
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 1541 KJ
Energi i kilokalorie 368 kcal
Fedt i alt 2,9 g
→ Mættede fedtsyrer 0,7 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0,7 g
→ Flerumættede fedtsyrer 1 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 76,6 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 74,2 g
→ Kostfibre 2,4 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 1,2 g
Vand 10,9 g (ml)

Vitaminer i Brune ris

I listen nedenfor fremgår vitaminfordelingen i Ris, brune, rå. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt bestanddel af en god diæt, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Brune ris
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 0 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,68 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,68 mg
K-vitamin 0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Brune ris
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,48 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,093 mg
B3-vitamin 5,09 NE
→ Niacin 2,17 mg
→ Tryptofans bidrag 2,17 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 1,1 mg
B6-vitamin 0,495 mg
B8-vitamin, Biotin 3 µg
B9-vitamin, Folat 53 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 0 mg

Mineraler i Brune ris

I listen nedenfor fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, nødvendige for at bevare en velfungerende krop. Til forskel fra vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Brune ris
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 12 mg
Fosfor (P), Phosphor 370 mg
Jern (Fe) 1,3 mg
Jod (I) 4,5 µg
Kalium (K) 251 mg
Kobber (Cu) 0,18 mg
Krom (Cr), Chrom 2,5 µg
Magnesium (Mg) 119 mg
Mangan (Mn) 2,4 mg
Natrium (Na) 1,8 mg
Nikkel (Ni) 36,9 µg
Selen (Se) 2,2 µg
Zink (Zn) 1,6 mg

Sukkerarter i Brune ris

Det totale indhold af sukkerarter i Brune ris er 0 g. I listen nedenfor fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Brune ris
Sukkerart Mængde
Fructose 0 g
Glucose 0 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 0 g

Glykæmisk indeks for Brune ris

Brune ris har et glykæmisk indeks (GI) på 42. Hvilket medfører, at en potion Brune ris skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 42 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Brune ris er 31. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Brune ris er Rice, brown, raw. Det kan være en vigtig viden hvis du for eksempel anvender en engelsksproget opskrift. Har du behov for at søge efter information om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Ris, brune, rå.