Ernæringsdata for Bønnespirer

Energiindholdet i 100 gram Bønnespirer er 32 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 135 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 3 g protein, 0,3 g fedt og 4,9 g kulhydrat.

  • Protein: 3 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 4,9 gram

Af de 4,9 g kulhydrat er 3,7 g tilgængeligt de overskydende 1,2 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en vigtig bestanddel i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Bønnespirer er der 0,3 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenfor ses fordelingen af fedt i Bønnespirer. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Bønnespirer er 3 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de bruges herefter til af skabe de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Bønnespirer
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 135 KJ
Energi i kilokalorie 32 kcal
Fedt i alt 0,3 g
→ Mættede fedtsyrer 0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,1 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 4,9 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 3,7 g
→ Kostfibre 1,2 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,4 g
Vand 90 g (ml)

Vitaminer i Bønnespirer

I tabellen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Bønnespirer, rå. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt bestanddel af en hensigtsmæssig diæt, at spise forskelligt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Bønnespirer
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 2,67 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin a-TE
→ Alfa-tokoferol mg
K-vitamin 33 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Bønnespirer
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,084 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,124 mg
B3-vitamin 0,749 NE
→ Niacin 1,35 mg
→ Tryptofans bidrag 0,6 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,38 mg
B6-vitamin 0,081 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat 100 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 13,2 mg

Mineraler i Bønnespirer

I tabellen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, essentielle for at opretholde en sund livsstil. I modsætning til vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Bønnespirer
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 25,8 mg
Fosfor (P), Phosphor 100 mg
Jern (Fe) 0,91 mg
Jod (I) µg
Kalium (K) 149 mg
Kobber (Cu) 0,164 mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg) 21 mg
Mangan (Mn) 0,188 mg
Natrium (Na) 6 mg
Nikkel (Ni) 29,1 µg
Selen (Se) µg
Zink (Zn) 0,41 mg

Sukkerarter i Bønnespirer

Det samlede indhold af sukkerarter i Bønnespirer er g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Bønnespirer
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Bønnespirer

Bønnespirer har et glykæmisk indeks (GI) på 2. Hvilket medfører, at en potion Bønnespirer skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 2 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Bønnespirer er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Bønnespirer Bean sprouts, average values, raw. Det kan være en nyttig information hvis du for eksempel anvender en engelsksproget kogebog. Har du behov for at søge efter viden om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Bønnespirer, rå.