Ernæringsdata for Artiskok

Energiindholdet i 100 gram Artiskok er 46 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 193 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 3,3 g protein, 0,2 g fedt og 10,5 g kulhydrat.

  • Protein: 3,3 gram
  • Fedt: 0,2 gram
  • Kulhydrat: 10,5 gram

Af de 10,5 g kulhydrat er 5,1 g tilgængeligt de resterende 5,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende ingrediens i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Artiskok er der 0,2 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenfor ses fordelingen af fedt i Artiskok. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen for eksempel bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Artiskok er 3,3 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de bruges fremdeles til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Artiskok
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 193 KJ
Energi i kilokalorie 46 kcal
Fedt i alt 0,2 g
→ Mættede fedtsyrer g
→ Enkeltumættede fedtsyrer g
→ Flerumættede fedtsyrer g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 10,5 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 5,1 g
→ Kostfibre 5,4 g
Tilsat sukker g
Alkohol 0 g
Aske 1,1 g
Vand 84,9 g (ml)

Vitaminer i Artiskok

I tabellen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Artiskok, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende element af en sund diæt, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Artiskok
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 0,667 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,35 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,35 mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Artiskok
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,089 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,06 mg
B3-vitamin 1,05 NE
→ Niacin 1,05 mg
→ Tryptofans bidrag mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,295 mg
B6-vitamin 0,097 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 11,7 mg

Mineraler i Artiskok

I tabellen nedenunder fremgår mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, nødvendige for at fastholde en velfungerende krop. Til forskel fra vitaminer består mineralerne blot af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Artiskok
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 60 mg
Fosfor (P), Phosphor 72,3 mg
Jern (Fe) 1,1 mg
Jod (I) 0,5 µg
Kalium (K) 404 mg
Kobber (Cu) mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg) 35,6 mg
Mangan (Mn) mg
Natrium (Na) 27 mg
Nikkel (Ni) µg
Selen (Se) µg
Zink (Zn) mg

Sukkerarter i Artiskok

Det samlede indhold af sukkerarter i Artiskok er g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Artiskok
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Artiskok

Artiskok har et glykæmisk indeks (GI) på 5. Som betyder, at en potion Artiskok skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 5 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Artiskok er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Artiskok Artichoke, raw. Det kan være en nyttig information hvis du fx anvender en amerikansk opskrift. Har du lyst til at finde information om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Artiskok, rå.