Ernæringsdata for Tørrede linser

Energiindholdet i 100 gram Tørrede linser er 351 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1468 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 26,2 g protein, 2,5 g fedt og 59,3 g kulhydrat.

  • Protein: 26,2 gram
  • Fedt: 2,5 gram
  • Kulhydrat: 59,3 gram

Af de 59,3 g kulhydrat er 50,6 g tilgængeligt de resterende 8,7 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende bestanddel i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Tørrede linser er der 2,5 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Tørrede linser. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen fx bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har også en væsentlig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Tørrede linser er 26,2 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, disse bruges efterfølgende til af opbygge de proteinstoffer, som kroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Tørrede linser
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)1468 KJ
Energi i kilokalorie351 kcal
Fedt i alt2,5 g
→ Mættede fedtsyrer g
→ Enkeltumættede fedtsyrer g
→ Flerumættede fedtsyrer g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt59,3 g
→ Kulhydrat tilgængeligt50,6 g
→ Kostfibre8,7 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske2,4 g
Vand9,7 g (ml)

Vitaminer i Tørrede linser

I listen nedenfor ses vitaminfordelingen i Linser, tørrede. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt element af en hensigtsmæssig diæt, at spise varieret, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Tørrede linser
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin5 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin a-TE
→ Alfa-tokoferol mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Tørrede linser
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,5 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,2 mg
B3-vitamin2 NE
→ Niacin6,17 mg
→ Tryptofans bidrag4,17 mg
B5-vitamin, Pantothensyre1,36 mg
B6-vitamin0,556 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat35 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin0 mg

Mineraler i Tørrede linser

I listen nedenfor ses mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, vigtige for at vedligeholde en velfungerende livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne blot af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Tørrede linser
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk55,7 mg
Fosfor (P), Phosphor371 mg
Jern (Fe)6,5 mg
Jod (I)0,7 µg
Kalium (K)670 mg
Kobber (Cu)0,67 mg
Krom (Cr), Chrom13,1 µg
Magnesium (Mg)77 mg
Mangan (Mn) mg
Natrium (Na)36 mg
Nikkel (Ni)248 µg
Selen (Se)12 µg
Zink (Zn)3,06 mg

Sukkerarter i Tørrede linser

Det samlede indhold af sukkerarter i Tørrede linser er 2,4 g. I listen nedenfor ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Tørrede linser
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Tørrede linser

Tørrede linser har et glykæmisk indeks (GI) på 17. Som betyder, at en potion Tørrede linser skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 17 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Tørrede linser er 9. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Tørrede linser hedder på engelsk Lentils, dried. Det kan være en vigtig viden hvis du f.eks. anvender en amerikansk kogebog. Har du behov for at søge viden om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Linser, tørrede.