Ernæringsdata for Tørrede brune bønner

Energiindholdet i 100 gram Tørrede brune bønner er 314 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1313 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 18,9 g protein, 2 g fedt og 63,4 g kulhydrat.

  • Protein: 18,9 gram
  • Fedt: 2 gram
  • Kulhydrat: 63,4 gram

Af de 63,4 g kulhydrat er 45,6 g tilgængeligt de resterende 17,8 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental ingrediens i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Tørrede brune bønner er der 2 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen herunder ses fordelingen af fedt i Tørrede brune bønner. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en vigtig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Tørrede brune bønner er 18,9 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, de bruges efterfølgende til af opbygge de proteinstoffer, som kroppen er bygget af.

Ernæringsindhold i 100 g Tørrede brune bønner
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)1313 KJ
Energi i kilokalorie314 kcal
Fedt i alt2 g
→ Mættede fedtsyrer0,3 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0,1 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,8 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt63,4 g
→ Kulhydrat tilgængeligt45,6 g
→ Kostfibre17,8 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske3,4 g
Vand12,3 g (ml)

Vitaminer i Tørrede brune bønner

I tabellen nedenfor fremgår vitaminindholdet i Brune bønner, tørrede. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt bestanddel af en hensigtsmæssig kost, at spise varieret, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Tørrede brune bønner
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin1,08 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,34 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,34 mg
K-vitamin170 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Tørrede brune bønner
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,35 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,14 mg
B3-vitamin2 NE
→ Niacin6 mg
→ Tryptofans bidrag4 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,5 mg
B6-vitamin0,415 mg
B8-vitamin, Biotin0,5 µg
B9-vitamin, Folat140 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin0 mg

Mineraler i Tørrede brune bønner

I tabellen nedenfor fremgår mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, essentielle for at fastholde en velfungerende livsstil. I modsætning til vitaminer består mineralerne bare af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Tørrede brune bønner
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk77,3 mg
Fosfor (P), Phosphor477 mg
Jern (Fe)5 mg
Jod (I)1,9 µg
Kalium (K)1327 mg
Kobber (Cu)0,5 mg
Krom (Cr), Chrom11,4 µg
Magnesium (Mg)131 mg
Mangan (Mn)2 mg
Natrium (Na)8 mg
Nikkel (Ni)273 µg
Selen (Se)8,8 µg
Zink (Zn)2 mg

Sukkerarter i Tørrede brune bønner

Det samlede indhold af sukkerarter i Tørrede brune bønner er 3,2 g. I tabellen nedenfor fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Tørrede brune bønner
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Tørrede brune bønner

Tørrede brune bønner har et glykæmisk indeks (GI) på 29. Det betyder, at en potion Tørrede brune bønner skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 29 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Tørrede brune bønner er 13. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Tørrede brune bønner hedder på engelsk Beans, brown, dried. Det kan være en nyttig information hvis du fx benytter en engelsksproget hjemmeside. Har du behov for at finde information om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Brune bønner, tørrede.