Timeglasmodellen officielle kostråd er forældede

Ung belgisk forskerkomet retter kritik mod vestens kostpyramide. De officielle kostråd bygger på forældet forskning, påpeger han.

Den kun 28-årige belgiske læge og forsker, Kris Verburgh, har med ’Timeglasmodellen’ skrevet en bog, som giver et revolutionerende indblik i, hvordan kroppens aldringsprocesser påvirkes af den mad, vi spiser. Han fortæller, hvordan vi kan udskyde symptomerne på alderdom og holde os sunde og raske i en høj alder – ved blandt andet at spise mindre sukker, kød, mejeriprodukter og brød og skrue op for indtaget af grøntsager, æg, nødder, krydderurter, fede fisk og grøn te.

Hvis du spiser en håndfuld valnødder om dagen, har du 45 procents mindre risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet! Hvis du regelmæssigt drikker grøn te, har du 21 procents mindre risiko for at få en blodprop i hjernen! Hvis du spiser masser af fede fisk, nedsætter du risikoen for forkalkning i øjet med 45 procent! Det viser undersøgelser, som involverer tusindvis af forsøgspersoner, og som er publiceret i nogle af verdens mest respekterede lægefaglige tidsskrifter. Der er ikke tale om letbenede kostråd fra selvudnævnte sundhedseksperter, men om forskning i verdensklasse.

Og det er blot tre eksempler på, at der i dag er en solid videnskabelig dokumentation for, at kost er tæt forbundet med sundhed og levealder. Usund kost er simpelthen den væsentligste årsag til kræft, diabetes og en lang række aldersrelaterede sygdomme. Omvendt kan en sund kost mindske risikoen for kronisk sygdom og føje ekstra år til vores liv – måske endda flere år, end vi i dag har fantasi til at forestille os – og vi kan være i fuldt vigør til det sidste.

Sådan virker Timeglasmodellen

’Timeglasmodellen’ er en overskuelig model, der hjælper dig med at identificere de fødevarer, der kan få det biologiske ur til at tikke langsommere, og hvilke fødevarer der får din krop til at blive ældre. Den øverste og nederste del af timeglasset er hinandens spejlbilleder. Øverst i timeglasset finder du de fødevarer, som du skal spise mindst muligt – heriblandt sukker, ris, pasta, mælk og rødt kød. Nederst i timeglasset er de fødevarer, som du bør spise så meget som muligt – heriblandt grøntsager, frugt, svampe, fede fisk, fjerkræ og bælgfrugter.