Ernæringsdata for Svinetunge

Energiindholdet i 100 gram Svinetunge er 160 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 668 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 17 g protein, 10 g fedt og 0,5 g kulhydrat.

  • Protein: 17 gram
  • Fedt: 10 gram
  • Kulhydrat: 0,5 gram

Af de 0,5 g kulhydrat er 0,5 g tilgængeligt de tilbageværende 0 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en essentiel bestanddel i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Svinetunge er der 10 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen herunder ses fordelingen af fedt i Svinetunge. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en væsentlig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Svinetunge er 17 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, disse bruges dernæst til af skabe de proteinstoffer, som kroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Svinetunge
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 668 KJ
Energi i kilokalorie 160 kcal
Fedt i alt 10 g
→ Mættede fedtsyrer 4 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 4,5 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,7 g
Kolesterol 101 mg
Kulhydrat i alt 0,5 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 0,5 g
→ Kostfibre 0 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,9 g
Vand 71,6 g (ml)

Vitaminer i Svinetunge

I tabellen nedenfor ses vitaminindholdet i Tunge, svin, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende bestanddel af en hensigtsmæssig kost, at spise varieret, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Svinetunge
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 0 RE
D-vitamin 1,15 µg
→ D3 cholecalciferol 0,7 µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,1 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,1 mg
K-vitamin 0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Svinetunge
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,33 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,42 mg
B3-vitamin 5,3 NE
→ Niacin 8,63 mg
→ Tryptofans bidrag 3,33 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 2 mg
B6-vitamin 0,35 mg
B8-vitamin, Biotin 2 µg
B9-vitamin, Folat 8 µg
B12-vitamin 3,7 µg
C-vitamin 2,7 mg

Mineraler i Svinetunge

I tabellen nedenfor ses mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, nødvendige for at fastholde en velfungerende krop. Til forskel fra vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Svinetunge
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 6,52 mg
Fosfor (P), Phosphor 195 mg
Jern (Fe) 2,15 mg
Jod (I) 1,4 µg
Kalium (K) 282 mg
Kobber (Cu) 0,23 mg
Krom (Cr), Chrom 4 µg
Magnesium (Mg) 18 mg
Mangan (Mn) 0,034 mg
Natrium (Na) 92 mg
Nikkel (Ni) 1 µg
Selen (Se) 12 µg
Zink (Zn) 2,6 mg

Sukkerarter i Svinetunge

Det samlede indhold af sukkerarter i Svinetunge er g. I tabellen nedenfor ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Svinetunge
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Svinetunge

Svinetunge har et glykæmisk indeks (GI) på 0. Som betyder, at en potion Svinetunge giver en blodsukkerrespons, som svarer til 0 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Svinetunge er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Svinetunge er Tongue, pig, raw. Det kan være en god information hvis du f.eks. anvender en amerikansk kogebog. Har du brug for at søge viden om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Tunge, svin, rå.