Ernæringsdata for Sojabønner

Energiindholdet i 100 gram Sojabønner er 411 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1718 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 35,8 g protein, 18,4 g fedt og 34 g kulhydrat.

  • Protein: 35,8 gram
  • Fedt: 18,4 gram
  • Kulhydrat: 34 gram

Af de 34 g kulhydrat er 17,4 g tilgængeligt de overskydende 16,6 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en væsentlig bestanddel i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Sojabønner er der 18,4 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen herunder ses fordelingen af fedt i Sojabønner. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen for eksempel bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en væsentlig opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Sojabønner er 35,8 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal organismen først nedbryde dem til aminosyrer, de bruges efterfølgende til af bygge de proteinstoffer, som kroppen er bygget af.

Ernæringsindhold i 100 g Sojabønner
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 1718 KJ
Energi i kilokalorie 411 kcal
Fedt i alt 18,4 g
→ Mættede fedtsyrer 2,6 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 4,4 g
→ Flerumættede fedtsyrer 10,3 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 34 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 17,4 g
→ Kostfibre 16,6 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 4,7 g
Vand 7 g (ml)

Vitaminer i Sojabønner

I tabellen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Sojabønner, tørrede. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt element af en sund diæt, at spise alsidigt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Sojabønner
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 1,08 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,85 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,85 mg
K-vitamin 47 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Sojabønner
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,874 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,87 mg
B3-vitamin 1,62 NE
→ Niacin 9,29 mg
→ Tryptofans bidrag 7,67 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 1,92 mg
B6-vitamin 0,417 mg
B8-vitamin, Biotin 60 µg
B9-vitamin, Folat 280 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin mg

Mineraler i Sojabønner

I tabellen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, nødvendige for at vedligeholde en sund livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Sojabønner
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 163 mg
Fosfor (P), Phosphor 467 mg
Jern (Fe) 15,7 mg
Jod (I) 0,6 µg
Kalium (K) 1676 mg
Kobber (Cu) 0,11 mg
Krom (Cr), Chrom 16,8 µg
Magnesium (Mg) 225 mg
Mangan (Mn) 2 mg
Natrium (Na) 4 mg
Nikkel (Ni) 291 µg
Selen (Se) 8,8 µg
Zink (Zn) 1 mg

Sukkerarter i Sojabønner

Det samlede indhold af sukkerarter i Sojabønner er 6,1 g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Sojabønner
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose 6,1 g

Glykæmisk indeks for Sojabønner

Sojabønner har et glykæmisk indeks (GI) på 6. Det vil sige, at en potion Sojabønner forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 6 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Sojabønner er 1. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Sojabønner Beans, soy, dried. Det kan være en nyttig information hvis du fx anvender en amerikansk hjemmeside. Har du brug for at søge efter information om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Sojabønner, tørrede.