Ernæringsdata for Rype

Energiindholdet i 100 gram Rype er 113 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 474 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 23,5 g protein, 2 g fedt og 0 g kulhydrat.

  • Protein: 23,5 gram
  • Fedt: 2 gram
  • Kulhydrat: 0 gram

Af de 0 g kulhydrat er 0 g tilgængeligt de resterende 0 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en primær ingrediens i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Rype er der 2 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Rype. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en vigtig opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Rype er 23,5 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, de bruges derpå til af opbygge de proteinstoffer, som kroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Rype
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)474 KJ
Energi i kilokalorie113 kcal
Fedt i alt2 g
→ Mættede fedtsyrer0,5 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0,8 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,3 g
Kolesterol mg
Kulhydrat i alt0 g
→ Kulhydrat tilgængeligt0 g
→ Kostfibre0 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske1,4 g
Vand73 g (ml)

Vitaminer i Rype

I listen nedenfor fremgår vitaminfordelingen i Rype, kød, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt element af en god kost, at spise forskelligt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Rype
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin RE
D-vitamin µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin a-TE
→ Alfa-tokoferol mg
K-vitamin0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Rype
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,22 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,53 mg
B3-vitamin7,1 NE
→ Niacin11 mg
→ Tryptofans bidrag3,9 mg
B5-vitamin, Pantothensyre mg
B6-vitamin mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat µg
B12-vitamin µg
C-vitamin0 mg

Mineraler i Rype

I listen nedenfor fremgår mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, fundamentale for at vedligeholde en velfungerende livsstil. I modsætning til vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Rype
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk40 mg
Fosfor (P), Phosphor290 mg
Jern (Fe)7,5 mg
Jod (I)8 µg
Kalium (K)390 mg
Kobber (Cu)0,39 mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg)36 mg
Mangan (Mn)0,16 mg
Natrium (Na)88,5 mg
Nikkel (Ni)5 µg
Selen (Se) µg
Zink (Zn)1,5 mg

Sukkerarter i Rype

Det totale indhold af sukkerarter i Rype er g. I listen nedenfor fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Rype
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Rype

Rype har et glykæmisk indeks (GI) på 0. Som betyder, at en potion Rype forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 0 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Rype er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Rype er Ptarmigan, flesh, raw. Det kan være en vigtig viden hvis du f.eks. anvender en amerikansk kogebog. Har du lyst til at søge efter viden om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Rype, kød, rå.