Ernæringsdata for Romainesalat

Energiindholdet i 100 gram Romainesalat er 16 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 69 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 1,2 g protein, 0,3 g fedt og 3,3 g kulhydrat.

  • Protein: 1,2 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 3,3 gram

Af de 3,3 g kulhydrat er 1,2 g tilgængeligt de resterende 2,1 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en vigtig ingrediens i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør allerhøjst 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Romainesalat er der 0,3 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen herunder ses fordelingen af fedt i Romainesalat . Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en væsentlig opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Romainesalat er 1,2 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, de bruges herefter til af opbygge de proteinstoffer, som kroppen er bygget af.

Ernæringsindhold i 100 g Romainesalat
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)69 KJ
Energi i kilokalorie16 kcal
Fedt i alt0,3 g
→ Mættede fedtsyrer0 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,2 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt3,3 g
→ Kulhydrat tilgængeligt1,2 g
→ Kostfibre2,1 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,6 g
Vand94,6 g (ml)

Vitaminer i Romainesalat

I tabellen nedenfor ses vitaminfordelingen i Salat, Romaine, romersk, rå. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt delelement af en sund diæt, at spise varieret, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Romainesalat
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin130 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin a-TE
→ Alfa-tokoferol mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Romainesalat
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,072 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,067 mg
B3-vitamin0,313 NE
→ Niacin0,48 mg
→ Tryptofans bidrag0,167 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,142 mg
B6-vitamin0,074 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat136 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin24 mg

Mineraler i Romainesalat

I tabellen nedenfor ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, vigtige for at opretholde en sund livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Romainesalat
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk33 mg
Fosfor (P), Phosphor30 mg
Jern (Fe)0,97 mg
Jod (I) µg
Kalium (K)247 mg
Kobber (Cu)0,048 mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg)14 mg
Mangan (Mn)0,155 mg
Natrium (Na)8 mg
Nikkel (Ni) µg
Selen (Se) µg
Zink (Zn)0,23 mg

Sukkerarter i Romainesalat

Det totale indhold af sukkerarter i Romainesalat er g. I tabellen nedenfor ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Romainesalat
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Romainesalat

Romainesalat har et glykæmisk indeks (GI) på 1. Det betyder, at en potion Romainesalat giver en blodsukkerrespons, som svarer til 1 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Romainesalat er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Romainesalat Lettuce, Cos or romaine, raw. Det kan være en god viden hvis du for eksempel anvender en engelsksproget kogebog. Har du behov for at finde data om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Salat, Romaine, romersk, rå.