Ernæringsdata for Parmesan

Energiindholdet i 100 gram Parmesan er 356 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1488 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 33,6 g protein, 24,1 g fedt og 1,5 g kulhydrat.

  • Protein: 33,6 gram
  • Fedt: 24,1 gram
  • Kulhydrat: 1,5 gram

Af de 1,5 g kulhydrat er 1,5 g tilgængeligt de tilbageværende 0 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en essentiel bestanddel i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Parmesan er der 24,1 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenunder ses fordelingen af fedt i Parmesan. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Parmesan er 33,6 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, de bruges efterfølgende til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Parmesan
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 1488 KJ
Energi i kilokalorie 356 kcal
Fedt i alt 24,1 g
→ Mættede fedtsyrer 15,6 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 6,5 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,7 g
Kolesterol 80 mg
Kulhydrat i alt 1,5 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 1,5 g
→ Kostfibre 0 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 4,1 g
Vand 36,7 g (ml)

Vitaminer i Parmesan

I tabellen nedenfor ses vitaminindholdet i Parmesan, 32+. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende element af en sund diæt, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Parmesan
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 214 RE
D-vitamin 0,237 µg
→ D3 cholecalciferol 0,237 µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,615 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,615 mg
K-vitamin 0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Parmesan
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,039 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,332 mg
B3-vitamin 0,271 NE
→ Niacin 7,94 mg
→ Tryptofans bidrag 7,67 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,53 mg
B6-vitamin 0,091 mg
B8-vitamin, Biotin 1,5 µg
B9-vitamin, Folat 7 µg
B12-vitamin 1,6 µg
C-vitamin 0 mg

Mineraler i Parmesan

I tabellen nedenfor ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, nødvendige for at fastholde en velfungerende krop. I modsætning til vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Parmesan
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 1180 mg
Fosfor (P), Phosphor 930 mg
Jern (Fe) 0,82 mg
Jod (I) 13,8 µg
Kalium (K) 92 mg
Kobber (Cu) 0,03 mg
Krom (Cr), Chrom 0,3 µg
Magnesium (Mg) 44 mg
Mangan (Mn) 0,059 mg
Natrium (Na) 998 mg
Nikkel (Ni) 4 µg
Selen (Se) 11 µg
Zink (Zn) 2,75 mg

Sukkerarter i Parmesan

Det samlede indhold af sukkerarter i Parmesan er 0,05 g. I tabellen nedenfor ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Parmesan
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose 0,05 g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Parmesan

Parmesan har et glykæmisk indeks (GI) på 1. Hvilket betyder, at en potion Parmesan skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 1 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Parmesan er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Parmesan Cheese, hard, Parmesan, 32 % fidm.. Det kan være en vigtig viden hvis du fx benytter en amerikansk opskrift. Har du behov for at finde viden om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Parmesan, 32+.