Ernæringsdata for Parmesan

Energiindholdet i 100 gram Parmesan er 356 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1488 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 33,6 g protein, 24,1 g fedt og 1,5 g kulhydrat.

  • Protein: 33,6 gram
  • Fedt: 24,1 gram
  • Kulhydrat: 1,5 gram

Af de 1,5 g kulhydrat er 1,5 g tilgængeligt de tilbageværende 0 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en essentiel bestanddel i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Parmesan er der 24,1 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenunder ses fordelingen af fedt i Parmesan. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Parmesan er 33,6 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, de bruges efterfølgende til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Parmesan
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)1488 KJ
Energi i kilokalorie356 kcal
Fedt i alt24,1 g
→ Mættede fedtsyrer15,6 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer6,5 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,7 g
Kolesterol80 mg
Kulhydrat i alt1,5 g
→ Kulhydrat tilgængeligt1,5 g
→ Kostfibre0 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske4,1 g
Vand36,7 g (ml)

Vitaminer i Parmesan

I tabellen nedenfor ses vitaminindholdet i Parmesan, 32+. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende element af en sund diæt, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Parmesan
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin214 RE
D-vitamin0,237 µg
→ D3 cholecalciferol0,237 µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,615 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,615 mg
K-vitamin0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Parmesan
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,039 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,332 mg
B3-vitamin0,271 NE
→ Niacin7,94 mg
→ Tryptofans bidrag7,67 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,53 mg
B6-vitamin0,091 mg
B8-vitamin, Biotin1,5 µg
B9-vitamin, Folat7 µg
B12-vitamin1,6 µg
C-vitamin0 mg

Mineraler i Parmesan

I tabellen nedenfor ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, nødvendige for at fastholde en velfungerende krop. I modsætning til vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Parmesan
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk1180 mg
Fosfor (P), Phosphor930 mg
Jern (Fe)0,82 mg
Jod (I)13,8 µg
Kalium (K)92 mg
Kobber (Cu)0,03 mg
Krom (Cr), Chrom0,3 µg
Magnesium (Mg)44 mg
Mangan (Mn)0,059 mg
Natrium (Na)998 mg
Nikkel (Ni)4 µg
Selen (Se)11 µg
Zink (Zn)2,75 mg

Sukkerarter i Parmesan

Det samlede indhold af sukkerarter i Parmesan er 0,05 g. I tabellen nedenfor ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Parmesan
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose 0,05 g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Parmesan

Parmesan har et glykæmisk indeks (GI) på 1. Hvilket betyder, at en potion Parmesan skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 1 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Parmesan er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Parmesan Cheese, hard, Parmesan, 32 % fidm.. Det kan være en vigtig viden hvis du fx benytter en amerikansk opskrift. Har du behov for at finde viden om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Parmesan, 32+.