Ernæringsdata for Mandler

Energiindholdet i 100 gram Mandler er 529 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 2214 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 20,5 g protein, 39,1 g fedt og 29,5 g kulhydrat.

  • Protein: 20,5 gram
  • Fedt: 39,1 gram
  • Kulhydrat: 29,5 gram

Af de 29,5 g kulhydrat er 20,3 g tilgængeligt de resterende 9,2 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental ingrediens i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Mandler er der 39,1 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen herunder ses fordelingen af fedt i Mandler. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har også en vigtig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Mandler er 20,5 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, disse benyttes fremdeles til af opbygge de proteinstoffer, som kroppen er bygget af.

Ernæringsindhold i 100 g Mandler
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 2214 KJ
Energi i kilokalorie 529 kcal
Fedt i alt 39,1 g
→ Mættede fedtsyrer 3,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 27 g
→ Flerumættede fedtsyrer 7,4 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 29,5 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 20,3 g
→ Kostfibre 9,2 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 3 g
Vand 8 g (ml)

Vitaminer i Mandler

I listen nedenunder ses vitaminindholdet i Mandel, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende delelement af en hensigtsmæssig diæt, at spise forskelligt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Mandler
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 0 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 24 a-TE
→ Alfa-tokoferol 24 mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Mandler
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,275 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,8 mg
B3-vitamin 4 NE
→ Niacin 7,5 mg
→ Tryptofans bidrag 3,5 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,47 mg
B6-vitamin 0,06 mg
B8-vitamin, Biotin 0,4 µg
B9-vitamin, Folat 96 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 0,8 mg

Mineraler i Mandler

I listen nedenunder ses mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, essentielle for at opretholde en velfungerende krop. Til forskel fra vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Mandler
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 256 mg
Fosfor (P), Phosphor 491 mg
Jern (Fe) 4,5 mg
Jod (I) 0,2 µg
Kalium (K) 725 mg
Kobber (Cu) 0,78 mg
Krom (Cr), Chrom 12 µg
Magnesium (Mg) 265 mg
Mangan (Mn) 2,5 mg
Natrium (Na) 2 mg
Nikkel (Ni) 130 µg
Selen (Se) 2 µg
Zink (Zn) 3,3 mg

Sukkerarter i Mandler

Det samlede indhold af sukkerarter i Mandler er 4,3 g. I listen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Mandler
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Mandler

Mandler har et glykæmisk indeks (GI) på 7. Det betyder, at en potion Mandler skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 7 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Mandler er 1. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Mandler er Almond, raw. Det kan være en vigtig information hvis du for eksempel anvender en engelsksproget opskrift. Har du behov for at søge viden om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Mandel, rå.