Ernæringsdata for Mandarin

Energiindholdet i 100 gram Mandarin er 48 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 201 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 0,9 g protein, 0,3 g fedt og 10,9 g kulhydrat.

  • Protein: 0,9 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 10,9 gram

Af de 10,9 g kulhydrat er 9,7 g tilgængeligt de overskydende 1,2 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en essentiel ingrediens i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Mandarin er der 0,3 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenfor ses fordelingen af fedt i Mandarin. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har også en vigtig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Mandarin er 0,9 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, disse bruges herefter til af bygge de proteinstoffer, som kroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Mandarin
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 201 KJ
Energi i kilokalorie 48 kcal
Fedt i alt 0,3 g
→ Mættede fedtsyrer 0 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0,1 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,1 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 10,9 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 9,7 g
→ Kostfibre 1,2 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,3 g
Vand 87,5 g (ml)

Vitaminer i Mandarin

I tabellen nedenfor ses vitaminindholdet i Mandarin, rå. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende delelement af en hensigtsmæssig kost, at spise varieret, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Mandarin
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 7,92 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,55 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,55 mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Mandarin
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,105 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,036 mg
B3-vitamin 0,2 NE
→ Niacin 0,233 mg
→ Tryptofans bidrag 0,033 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,2 mg
B6-vitamin 0,07 mg
B8-vitamin, Biotin 0,8 µg
B9-vitamin, Folat 21 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 26,7 mg

Mineraler i Mandarin

I tabellen nedenfor ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, essentielle for at fastholde en velfungerende krop. Modsat vitaminer består mineralerne kun af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Mandarin
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 28,5 mg
Fosfor (P), Phosphor 19,2 mg
Jern (Fe) 0,16 mg
Jod (I) 0,3 µg
Kalium (K) 108 mg
Kobber (Cu) 0,055 mg
Krom (Cr), Chrom 0,1 µg
Magnesium (Mg) 9 mg
Mangan (Mn) 0,055 mg
Natrium (Na) 6 mg
Nikkel (Ni) 2,76 µg
Selen (Se) 0,4 µg
Zink (Zn) 0,095 mg

Sukkerarter i Mandarin

Det totale indhold af sukkerarter i Mandarin er 8 g. I tabellen nedenfor ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Mandarin
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Mandarin

Mandarin har et glykæmisk indeks (GI) på 5. Hvilket betyder, at en potion Mandarin forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 5 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Mandarin er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Mandarin er Tangerine, raw. Det kan være en god information hvis du fx benytter en engelsksproget hjemmeside. Har du lyst til at søge efter viden om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Mandarin, rå.