Ernæringsdata for Laks

Energiindholdet i 100 gram Laks er 177 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 742 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 19,9 g protein, 10,9 g fedt og 0 g kulhydrat.

  • Protein: 19,9 gram
  • Fedt: 10,9 gram
  • Kulhydrat: 0 gram

Af de 0 g kulhydrat er 0 g tilgængeligt de resterende 0 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende ingrediens i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Laks er der 10,9 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen herunder ses fordelingen af fedt i Laks. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en væsentlig opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Laks er 19,9 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de bruges herefter til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Laks
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)742 KJ
Energi i kilokalorie177 kcal
Fedt i alt10,9 g
→ Mættede fedtsyrer2,4 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer3,6 g
→ Flerumættede fedtsyrer3,7 g
Kolesterol70 mg
Kulhydrat i alt0 g
→ Kulhydrat tilgængeligt0 g
→ Kostfibre0 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske1,1 g
Vand68,2 g (ml)

Vitaminer i Laks

I listen nedenunder ses vitaminfordelingen i Laks, rå. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt bestanddel af en sund kost, at spise forskelligt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Laks
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin15 RE
D-vitamin30 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin1,3 a-TE
→ Alfa-tokoferol1,3 mg
K-vitamin0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Laks
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,23 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,1 mg
B3-vitamin6 NE
→ Niacin9,5 mg
→ Tryptofans bidrag3,5 mg
B5-vitamin, Pantothensyre2 mg
B6-vitamin0,975 mg
B8-vitamin, Biotin5 µg
B9-vitamin, Folat26 µg
B12-vitamin6,2 µg
C-vitamin1 mg

Mineraler i Laks

I listen nedenunder ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, fundamentale for at opretholde en sund livsstil. Til forskel fra vitaminer består mineralerne kun af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Laks
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk20 mg
Fosfor (P), Phosphor200 mg
Jern (Fe)0,8 mg
Jod (I)30 µg
Kalium (K)330 mg
Kobber (Cu)0,17 mg
Krom (Cr), Chrom1,54 µg
Magnesium (Mg)24 mg
Mangan (Mn)0,04 mg
Natrium (Na)57 mg
Nikkel (Ni)2,29 µg
Selen (Se)32,2 µg
Zink (Zn)1,04 mg

Sukkerarter i Laks

Det samlede indhold af sukkerarter i Laks er 0 g. I listen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Laks
SukkerartMængde
Fructose0 g
Glucose0 g
Lactose 0 g
Maltose0 g
Saccharose0 g

Glykæmisk indeks for Laks

Laks har et glykæmisk indeks (GI) på 0. Det vil sige, at en potion Laks skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 0 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Laks er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Laks er Salmon, raw. Det kan være en god viden hvis du fx anvender en amerikansk kogebog. Har du behov for at søge efter information om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Laks, rå.