Ernæringsdata for Laks

Energiindholdet i 100 gram Laks er 177 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 742 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 19,9 g protein, 10,9 g fedt og 0 g kulhydrat.

  • Protein: 19,9 gram
  • Fedt: 10,9 gram
  • Kulhydrat: 0 gram

Af de 0 g kulhydrat er 0 g tilgængeligt de resterende 0 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende ingrediens i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Laks er der 10,9 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen herunder ses fordelingen af fedt i Laks. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en væsentlig opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Laks er 19,9 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de bruges herefter til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Laks
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 742 KJ
Energi i kilokalorie 177 kcal
Fedt i alt 10,9 g
→ Mættede fedtsyrer 2,4 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 3,6 g
→ Flerumættede fedtsyrer 3,7 g
Kolesterol 70 mg
Kulhydrat i alt 0 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 0 g
→ Kostfibre 0 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 1,1 g
Vand 68,2 g (ml)

Vitaminer i Laks

I listen nedenunder ses vitaminfordelingen i Laks, rå. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt bestanddel af en sund kost, at spise forskelligt, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Laks
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 15 RE
D-vitamin 30 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 1,3 a-TE
→ Alfa-tokoferol 1,3 mg
K-vitamin 0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Laks
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,23 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,1 mg
B3-vitamin 6 NE
→ Niacin 9,5 mg
→ Tryptofans bidrag 3,5 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 2 mg
B6-vitamin 0,975 mg
B8-vitamin, Biotin 5 µg
B9-vitamin, Folat 26 µg
B12-vitamin 6,2 µg
C-vitamin 1 mg

Mineraler i Laks

I listen nedenunder ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, fundamentale for at opretholde en sund livsstil. Til forskel fra vitaminer består mineralerne kun af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Laks
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 20 mg
Fosfor (P), Phosphor 200 mg
Jern (Fe) 0,8 mg
Jod (I) 30 µg
Kalium (K) 330 mg
Kobber (Cu) 0,17 mg
Krom (Cr), Chrom 1,54 µg
Magnesium (Mg) 24 mg
Mangan (Mn) 0,04 mg
Natrium (Na) 57 mg
Nikkel (Ni) 2,29 µg
Selen (Se) 32,2 µg
Zink (Zn) 1,04 mg

Sukkerarter i Laks

Det samlede indhold af sukkerarter i Laks er 0 g. I listen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Laks
Sukkerart Mængde
Fructose 0 g
Glucose 0 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 0 g

Glykæmisk indeks for Laks

Laks har et glykæmisk indeks (GI) på 0. Det vil sige, at en potion Laks skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 0 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Laks er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Det engelske navn for Laks er Salmon, raw. Det kan være en god viden hvis du fx anvender en amerikansk kogebog. Har du behov for at søge efter information om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Laks, rå.