Ernæringsdata for Jordbær

Energiindholdet i 100 gram Jordbær er 41 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 170 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 0,7 g protein, 0,6 g fedt og 8,8 g kulhydrat.

  • Protein: 0,7 gram
  • Fedt: 0,6 gram
  • Kulhydrat: 8,8 gram

Af de 8,8 g kulhydrat er 7,3 g tilgængeligt de overskydende 1,5 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental ingrediens i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør allerhøjst 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Jordbær er der 0,6 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenunder ses fordelingen af fedt i Jordbær. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en afgørende funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Jordbær er 0,7 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de benyttes herefter til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Jordbær
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 170 KJ
Energi i kilokalorie 41 kcal
Fedt i alt 0,6 g
→ Mættede fedtsyrer 0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0,1 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,3 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 8,8 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 7,3 g
→ Kostfibre 1,5 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,4 g
Vand 89,6 g (ml)

Vitaminer i Jordbær

I listen nedenunder fremgår vitaminfordelingen i Jordbær, rå. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt bestanddel af en sund kost, at spise alsidigt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Jordbær
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 3,33 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,45 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,45 mg
K-vitamin 20 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Jordbær
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,021 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,018 mg
B3-vitamin 0,6 NE
→ Niacin 0,733 mg
→ Tryptofans bidrag 0,133 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,34 mg
B6-vitamin 0,047 mg
B8-vitamin, Biotin 1,1 µg
B9-vitamin, Folat 117 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 76 mg

Mineraler i Jordbær

I listen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, nødvendige for at fastholde en sund livsstil. I modsætning til vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Jordbær
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 20,4 mg
Fosfor (P), Phosphor 22,7 mg
Jern (Fe) 0,27 mg
Jod (I) 0,6 µg
Kalium (K) 187 mg
Kobber (Cu) 0,039 mg
Krom (Cr), Chrom 0,3 µg
Magnesium (Mg) 12,4 mg
Mangan (Mn) 0,43 mg
Natrium (Na) 4 mg
Nikkel (Ni) 3,76 µg
Selen (Se) 0,2 µg
Zink (Zn) 0,1 mg

Sukkerarter i Jordbær

Det samlede indhold af sukkerarter i Jordbær er 4,57 g. I listen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Jordbær
Sukkerart Mængde
Fructose 2,39 g
Glucose 2,1 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 0,08 g

Glykæmisk indeks for Jordbær

Jordbær har et glykæmisk indeks (GI) på 4. Hvilket betyder, at en potion Jordbær skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 4 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Jordbær er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Jordbær hedder på engelsk Strawberry, raw. Det kan være en nyttig viden hvis du for eksempel anvender en engelsksproget hjemmeside. Har du brug for at søge efter viden om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Jordbær, rå.