Ernæringsdata for Hvide bønner

Energiindholdet i 100 gram Hvide bønner er 324 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1356 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 21,3 g protein, 2,7 g fedt og 62,3 g kulhydrat.

  • Protein: 21,3 gram
  • Fedt: 2,7 gram
  • Kulhydrat: 62,3 gram

Af de 62,3 g kulhydrat er 43,9 g tilgængeligt de tilbageværende 18,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en essentiel ingrediens i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Hvide bønner er der 2,7 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenfor ses fordelingen af fedt i Hvide bønner. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en afgørende opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Hvide bønner er 21,3 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, disse bruges herefter til af bygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Hvide bønner
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 1356 KJ
Energi i kilokalorie 324 kcal
Fedt i alt 2,7 g
→ Mættede fedtsyrer 0,4 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,9 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 62,3 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 43,9 g
→ Kostfibre 18,4 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 3,9 g
Vand 9,8 g (ml)

Vitaminer i Hvide bønner

I tabellen nedenunder ses vitaminfordelingen i Hvide bønner, tørrede. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt delelement af en hensigtsmæssig kost, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Hvide bønner
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 1,08 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,34 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,34 mg
K-vitamin 170 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Hvide bønner
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,437 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,146 mg
B3-vitamin 0,479 NE
→ Niacin 4,65 mg
→ Tryptofans bidrag 4,17 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,98 mg
B6-vitamin 0,508 mg
B8-vitamin, Biotin 0,5 µg
B9-vitamin, Folat 226 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 2,04 mg

Mineraler i Hvide bønner

I tabellen nedenunder ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, vigtige for at vedligeholde en sund livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Hvide bønner
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 126 mg
Fosfor (P), Phosphor 425 mg
Jern (Fe) 5,5 mg
Jod (I) 0,6 µg
Kalium (K) 1530 mg
Kobber (Cu) 0,47 mg
Krom (Cr), Chrom 11,4 µg
Magnesium (Mg) 184 mg
Mangan (Mn) 2 mg
Natrium (Na) 6 mg
Nikkel (Ni) 331 µg
Selen (Se) 8,8 µg
Zink (Zn) 2,78 mg

Sukkerarter i Hvide bønner

Det samlede indhold af sukkerarter i Hvide bønner er 3,6 g. I tabellen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Hvide bønner
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Hvide bønner

Hvide bønner har et glykæmisk indeks (GI) på 8. Som betyder, at en potion Hvide bønner skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 8 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Hvide bønner er 4. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Hvide bønner hedder på engelsk Beans, white, dried. Det kan være en vigtig viden hvis du fx anvender en engelsksproget kogebog. Har du lyst til at søge efter data om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Hvide bønner, tørrede.