Ernæringsdata for Hvide bønner

Energiindholdet i 100 gram Hvide bønner er 324 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1356 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 21,3 g protein, 2,7 g fedt og 62,3 g kulhydrat.

  • Protein: 21,3 gram
  • Fedt: 2,7 gram
  • Kulhydrat: 62,3 gram

Af de 62,3 g kulhydrat er 43,9 g tilgængeligt de tilbageværende 18,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en essentiel ingrediens i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Hvide bønner er der 2,7 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenfor ses fordelingen af fedt i Hvide bønner. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen bl.a. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en afgørende opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Hvide bønner er 21,3 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, disse bruges herefter til af bygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Hvide bønner
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)1356 KJ
Energi i kilokalorie324 kcal
Fedt i alt2,7 g
→ Mættede fedtsyrer0,4 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,9 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt62,3 g
→ Kulhydrat tilgængeligt43,9 g
→ Kostfibre18,4 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske3,9 g
Vand9,8 g (ml)

Vitaminer i Hvide bønner

I tabellen nedenunder ses vitaminfordelingen i Hvide bønner, tørrede. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt delelement af en hensigtsmæssig kost, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Hvide bønner
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin1,08 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,34 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,34 mg
K-vitamin170 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Hvide bønner
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,437 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,146 mg
B3-vitamin0,479 NE
→ Niacin4,65 mg
→ Tryptofans bidrag4,17 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,98 mg
B6-vitamin0,508 mg
B8-vitamin, Biotin0,5 µg
B9-vitamin, Folat226 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin2,04 mg

Mineraler i Hvide bønner

I tabellen nedenunder ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, vigtige for at vedligeholde en sund livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Hvide bønner
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk126 mg
Fosfor (P), Phosphor425 mg
Jern (Fe)5,5 mg
Jod (I)0,6 µg
Kalium (K)1530 mg
Kobber (Cu)0,47 mg
Krom (Cr), Chrom11,4 µg
Magnesium (Mg)184 mg
Mangan (Mn)2 mg
Natrium (Na)6 mg
Nikkel (Ni)331 µg
Selen (Se)8,8 µg
Zink (Zn)2,78 mg

Sukkerarter i Hvide bønner

Det samlede indhold af sukkerarter i Hvide bønner er 3,6 g. I tabellen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Hvide bønner
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Hvide bønner

Hvide bønner har et glykæmisk indeks (GI) på 8. Som betyder, at en potion Hvide bønner skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 8 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Hvide bønner er 4. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Hvide bønner hedder på engelsk Beans, white, dried. Det kan være en vigtig viden hvis du fx anvender en engelsksproget kogebog. Har du lyst til at søge efter data om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Hvide bønner, tørrede.