Hvad er BMI, og hvordan beregner man det?

BMI, eller kropsmasseindeks, er en måling af forholdet mellem ens kropsvægt og højde, og det bruges ofte som et indikator for, om man har en sund vægt. Det kan være en nem måde at få et overblik over, om man er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller svært overvægtig, og dermed hvilke sundhedsrisici man kan være udsat for.

For at beregne ens BMI skal man dividere sin kropsvægt i kilo med sin højde i meter i anden potens. Dette giver et tal, som man kan sammenligne med de forskellige BMI-kategorier, som er angivet i en tabel.

Der er fire kategorier for BMI:

  1. Undervægtig: BMI under 18,5
  2. Normalvægtig: BMI mellem 18,5 og 24,9
  3. Overvægtig: BMI mellem 25 og 29,9
  4. Fed: BMI på 30 eller derover

For eksempel, hvis man vejer 70 kilo og er 1,75 meter høj, vil ens BMI være: 70 / (1,75 x 1,75) = 22,86. Dette tal vil være inden for den normale vægtkategori, da det ligger mellem 18,5 og 24,9.

BMI tager ikke højde for muskelmasse eller fedtprocent

Det er vigtigt at huske, at BMI ikke tager højde for muskelmasse eller fedtprocent, og derfor kan det være lidt upræcist i nogle tilfælde. For eksempel kan en atlet med meget muskler have et højt BMI, selvom vedkommende er sund og har en lav fedtprocent. Derfor kan det være nyttigt at supplere BMI med andre målinger, såsom fedtprocent, hvis man vil have et mere præcist billede af sin sundhed.

Generelt kan BMI dog være en god indikator for, om man har en sund vægt og dermed reducere sin risiko for sundhedsproblemer som for eksempel hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse former for kræft. Hvis ens BMI er for højt, kan det være en god idé at overveje at tabe sig gennem ændringer i kost og motion.