Ernæringsdata for Havregryn

Kalorier i havregrynEnergiindholdet i 100 gram Havregryn er 369 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1542 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 13,3 g protein, 6,5 g fedt og 68,7 g kulhydrat.

  • Protein: 13,3 gram
  • Fedt: 6,5 gram
  • Kulhydrat: 68,7 gram

Af de 68,7 g kulhydrat er 58,4 g tilgængeligt de tilbageværende 10,3 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en essentiel bestanddel i en sund diæt. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør allerhøjst 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Havregryn er der 6,5 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen herunder ses fordelingen af fedt i Havregryn. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen for eksempel bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Havregryn er 13,3 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de bruges herefter til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Finvalsede havregryn ganske enkelt havregryn, der er kværnet – der er altså ingen forskel på kalorier i fin- eller grovvalsede havregryn.

Ernæringsindhold i 100 g Havregryn
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)1542 KJ
Energi i kilokalorie369 kcal
Fedt i alt6,5 g
→ Mættede fedtsyrer1,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer2,2 g
→ Flerumættede fedtsyrer2,7 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt68,7 g
→ Kulhydrat tilgængeligt58,4 g
→ Kostfibre10,3 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske2,3 g
Vand9,5 g (ml)

Vitaminer i Havregryn

I tabellen nedenunder fremgår vitaminfordelingen i Havregryn, ikke beriget. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt bestanddel af en hensigtsmæssig kost, at spise alsidigt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Havregryn
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin0 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,75 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,75 mg
K-vitamin0 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Havregryn
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,387 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,128 mg
B3-vitamin0,8 NE
→ Niacin3,23 mg
→ Tryptofans bidrag3,23 mg
B5-vitamin, Pantothensyre1,5 mg
B6-vitamin0,132 mg
B8-vitamin, Biotin19 µg
B9-vitamin, Folat47,2 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin0 mg

Mineraler i Havregryn

I tabellen nedenunder fremgår mineralfordelingen i fin- eller grovvalsede havregryn. Mineraler er, som vitaminer, essentielle for at fastholde en sund livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Havregryn
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk53 mg
Fosfor (P), Phosphor411 mg
Jern (Fe)3,76 mg
Jod (I)0,5 µg
Kalium (K)400 mg
Kobber (Cu)0,2 mg
Krom (Cr), Chrom2,5 µg
Magnesium (Mg)117 mg
Mangan (Mn)5,8 mg
Natrium (Na)4 mg
Nikkel (Ni)121 µg
Selen (Se)1,1 µg
Zink (Zn)3 mg

Sukkerarter i Havregryn

Det samlede indhold af sukkerarter i Havregryn er 1,03 g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Havregryn
SukkerartMængde
Fructose0 g
Glucose0 g
Lactose 0 g
Maltose0 g
Saccharose1,03 g

Glykæmisk indeks for Havregryn

Havregryn har et glykæmisk indeks (GI) på 42. Som betyder, at en potion Havregryn forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 42 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Havregryn er 25. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Havregryn Oats, rolled, not enriched. Det kan være en nyttig information hvis du f.eks. benytter en amerikansk kogebog. Har du brug for at finde data om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Havregryn, ikke beriget.