Ernæringsdata for Gule ærter

Energiindholdet i 100 gram Gule ærter er 352 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1471 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 22 g protein, 2,1 g fedt og 63,9 g kulhydrat.

  • Protein: 22 gram
  • Fedt: 2,1 gram
  • Kulhydrat: 63,9 gram

Af de 63,9 g kulhydrat er 56,5 g tilgængeligt de tilbageværende 7,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende bestanddel i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Gule ærter er der 2,1 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Gule ærter . Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen fx bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en essentiel funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Gule ærter er 22 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, de benyttes fremdeles til af skabe de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Gule ærter
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 1471 KJ
Energi i kilokalorie 352 kcal
Fedt i alt 2,1 g
→ Mættede fedtsyrer 0,4 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0,2 g
→ Flerumættede fedtsyrer 1,1 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 63,9 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 56,5 g
→ Kostfibre 7,4 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 2,6 g
Vand 9,5 g (ml)

Vitaminer i Gule ærter

I listen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Gule ærter (flækærter), rå. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende delelement af en hensigtsmæssig diæt, at spise alsidigt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Gule ærter
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 1,25 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0 mg
K-vitamin 81 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Gule ærter
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,82 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,18 mg
B3-vitamin 2,5 NE
→ Niacin 5,5 mg
→ Tryptofans bidrag 3 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 2 mg
B6-vitamin 0,075 mg
B8-vitamin, Biotin 0,5 µg
B9-vitamin, Folat 33 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 1 mg

Mineraler i Gule ærter

I listen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, fundamentale for at opretholde en sund krop. I modsætning til vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Gule ærter
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 37,8 mg
Fosfor (P), Phosphor 407 mg
Jern (Fe) 5,5 mg
Jod (I) 0,5 µg
Kalium (K) 1115 mg
Kobber (Cu) 0,69 mg
Krom (Cr), Chrom 18,8 µg
Magnesium (Mg) 82 mg
Mangan (Mn) 1,2 mg
Natrium (Na) 26 mg
Nikkel (Ni) 219 µg
Selen (Se) 14 µg
Zink (Zn) 3,8 mg

Sukkerarter i Gule ærter

Det samlede indhold af sukkerarter i Gule ærter er 2,37 g. I listen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Gule ærter
Sukkerart Mængde
Fructose 0 g
Glucose 0 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 2,37 g

Glykæmisk indeks for Gule ærter

Gule ærter har et glykæmisk indeks (GI) på 19. Det vil sige, at en potion Gule ærter skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 19 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Gule ærter er 11. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Gule ærter hedder på engelsk Peas, mature, dry, raw. Det kan være en nyttig viden hvis du f.eks. anvender en amerikansk hjemmeside. Har du brug for at finde viden om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Gule ærter (flækærter), rå.