Ernæringsdata for Gule ærter

Energiindholdet i 100 gram Gule ærter er 352 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 1471 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 22 g protein, 2,1 g fedt og 63,9 g kulhydrat.

  • Protein: 22 gram
  • Fedt: 2,1 gram
  • Kulhydrat: 63,9 gram

Af de 63,9 g kulhydrat er 56,5 g tilgængeligt de tilbageværende 7,4 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende bestanddel i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Gule ærter er der 2,1 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Gule ærter . Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen fx bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en essentiel funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Gule ærter er 22 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, de benyttes fremdeles til af skabe de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Gule ærter
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)1471 KJ
Energi i kilokalorie352 kcal
Fedt i alt2,1 g
→ Mættede fedtsyrer0,4 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0,2 g
→ Flerumættede fedtsyrer1,1 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt63,9 g
→ Kulhydrat tilgængeligt56,5 g
→ Kostfibre7,4 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske2,6 g
Vand9,5 g (ml)

Vitaminer i Gule ærter

I listen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Gule ærter (flækærter), rå. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende delelement af en hensigtsmæssig diæt, at spise alsidigt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Gule ærter
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin1,25 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0 a-TE
→ Alfa-tokoferol0 mg
K-vitamin81 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Gule ærter
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,82 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,18 mg
B3-vitamin2,5 NE
→ Niacin5,5 mg
→ Tryptofans bidrag3 mg
B5-vitamin, Pantothensyre2 mg
B6-vitamin0,075 mg
B8-vitamin, Biotin0,5 µg
B9-vitamin, Folat33 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin1 mg

Mineraler i Gule ærter

I listen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, fundamentale for at opretholde en sund krop. I modsætning til vitaminer består mineralerne blot af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Gule ærter
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk37,8 mg
Fosfor (P), Phosphor407 mg
Jern (Fe)5,5 mg
Jod (I)0,5 µg
Kalium (K)1115 mg
Kobber (Cu)0,69 mg
Krom (Cr), Chrom18,8 µg
Magnesium (Mg)82 mg
Mangan (Mn)1,2 mg
Natrium (Na)26 mg
Nikkel (Ni)219 µg
Selen (Se)14 µg
Zink (Zn)3,8 mg

Sukkerarter i Gule ærter

Det samlede indhold af sukkerarter i Gule ærter er 2,37 g. I listen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Gule ærter
SukkerartMængde
Fructose0 g
Glucose0 g
Lactose 0 g
Maltose0 g
Saccharose2,37 g

Glykæmisk indeks for Gule ærter

Gule ærter har et glykæmisk indeks (GI) på 19. Det vil sige, at en potion Gule ærter skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 19 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Gule ærter er 11. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Gule ærter hedder på engelsk Peas, mature, dry, raw. Det kan være en nyttig viden hvis du f.eks. anvender en amerikansk hjemmeside. Har du brug for at finde viden om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Gule ærter (flækærter), rå.