Ernæringsdata for Grønne ærter

Energiindholdet i 100 gram Grønne ærter er 70 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 292 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 5,9 g protein, 0,7 g fedt og 12,9 g kulhydrat.

  • Protein: 5,9 gram
  • Fedt: 0,7 gram
  • Kulhydrat: 12,9 gram

Af de 12,9 g kulhydrat er 7 g tilgængeligt de overskydende 5,9 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental bestanddel i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Grønne ærter er der 0,7 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenunder ses fordelingen af fedt i Grønne ærter. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen for eksempel bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en essentiel funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Grønne ærter er 5,9 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, disse bruges derpå til af opbygge de proteinstoffer, som kroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Grønne ærter
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)292 KJ
Energi i kilokalorie70 kcal
Fedt i alt0,7 g
→ Mættede fedtsyrer0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,4 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt12,9 g
→ Kulhydrat tilgængeligt7 g
→ Kostfibre5,9 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,8 g
Vand79,6 g (ml)

Vitaminer i Grønne ærter

I listen nedenunder ses vitaminindholdet i Grønne ærter, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt bestanddel af en sund diæt, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Grønne ærter
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin18,2 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,02 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,02 mg
K-vitamin70 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Grønne ærter
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,31 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,13 mg
B3-vitamin2,2 NE
→ Niacin2,98 mg
→ Tryptofans bidrag0,783 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,75 mg
B6-vitamin0,16 mg
B8-vitamin, Biotin3 µg
B9-vitamin, Folat25 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin43 mg

Mineraler i Grønne ærter

I listen nedenunder ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, vigtige for at vedligeholde en velfungerende livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne bare af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Grønne ærter
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk30 mg
Fosfor (P), Phosphor130 mg
Jern (Fe)1,8 mg
Jod (I)0,15 µg
Kalium (K)300 mg
Kobber (Cu)0,11 mg
Krom (Cr), Chrom1,4 µg
Magnesium (Mg)28 mg
Mangan (Mn)0,38 mg
Natrium (Na)2 mg
Nikkel (Ni)25,6 µg
Selen (Se)1,02 µg
Zink (Zn)0,75 mg

Sukkerarter i Grønne ærter

Det totale indhold af sukkerarter i Grønne ærter er 4,7 g. I listen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Grønne ærter
SukkerartMængde
Fructose0,16 g
Glucose0,18 g
Lactose 0 g
Maltose0 g
Saccharose4,36 g

Glykæmisk indeks for Grønne ærter

Grønne ærter har et glykæmisk indeks (GI) på 6. Det vil sige, at en potion Grønne ærter forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 6 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Grønne ærter er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Grønne ærter Peas, green, raw. Det kan være en god information hvis du f.eks. anvender en engelsksproget kogebog. Har du lyst til at søge viden om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Grønne ærter, rå.