Ernæringsdata for Grønne ærter

Energiindholdet i 100 gram Grønne ærter er 70 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 292 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 5,9 g protein, 0,7 g fedt og 12,9 g kulhydrat.

  • Protein: 5,9 gram
  • Fedt: 0,7 gram
  • Kulhydrat: 12,9 gram

Af de 12,9 g kulhydrat er 7 g tilgængeligt de overskydende 5,9 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental bestanddel i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Grønne ærter er der 0,7 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenunder ses fordelingen af fedt i Grønne ærter. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen for eksempel bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en essentiel funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Grønne ærter er 5,9 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først omdanne dem til aminosyrer, disse bruges derpå til af opbygge de proteinstoffer, som kroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Grønne ærter
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 292 KJ
Energi i kilokalorie 70 kcal
Fedt i alt 0,7 g
→ Mættede fedtsyrer 0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,4 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 12,9 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 7 g
→ Kostfibre 5,9 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,8 g
Vand 79,6 g (ml)

Vitaminer i Grønne ærter

I listen nedenunder ses vitaminindholdet i Grønne ærter, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt bestanddel af en sund diæt, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Grønne ærter
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 18,2 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,02 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,02 mg
K-vitamin 70 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Grønne ærter
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,31 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,13 mg
B3-vitamin 2,2 NE
→ Niacin 2,98 mg
→ Tryptofans bidrag 0,783 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,75 mg
B6-vitamin 0,16 mg
B8-vitamin, Biotin 3 µg
B9-vitamin, Folat 25 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 43 mg

Mineraler i Grønne ærter

I listen nedenunder ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, vigtige for at vedligeholde en velfungerende livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne bare af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Grønne ærter
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 30 mg
Fosfor (P), Phosphor 130 mg
Jern (Fe) 1,8 mg
Jod (I) 0,15 µg
Kalium (K) 300 mg
Kobber (Cu) 0,11 mg
Krom (Cr), Chrom 1,4 µg
Magnesium (Mg) 28 mg
Mangan (Mn) 0,38 mg
Natrium (Na) 2 mg
Nikkel (Ni) 25,6 µg
Selen (Se) 1,02 µg
Zink (Zn) 0,75 mg

Sukkerarter i Grønne ærter

Det totale indhold af sukkerarter i Grønne ærter er 4,7 g. I listen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Grønne ærter
Sukkerart Mængde
Fructose 0,16 g
Glucose 0,18 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 4,36 g

Glykæmisk indeks for Grønne ærter

Grønne ærter har et glykæmisk indeks (GI) på 6. Det vil sige, at en potion Grønne ærter forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 6 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Grønne ærter er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Grønne ærter Peas, green, raw. Det kan være en god information hvis du f.eks. anvender en engelsksproget kogebog. Har du lyst til at søge viden om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Grønne ærter, rå.