Ernæringsdata for Friseesalat

Energiindholdet i 100 gram Friseesalat er 19 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 78 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 1,3 g protein, 0,2 g fedt og 3,3 g kulhydrat.

  • Protein: 1,3 gram
  • Fedt: 0,2 gram
  • Kulhydrat: 3,3 gram

Af de 3,3 g kulhydrat er 2,4 g tilgængeligt de tilbageværende 0,9 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en primær ingrediens i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Friseesalat er der 0,2 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i tre fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenunder ses fordelingen af fedt i Friseesalat. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen fx bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en central funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Friseesalat er 1,3 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de bruges fremdeles til af bygge de proteinstoffer, som kroppen er bygget af.

Ernæringsindhold i 100 g Friseesalat
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 78 KJ
Energi i kilokalorie 19 kcal
Fedt i alt 0,2 g
→ Mættede fedtsyrer 0 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,1 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 3,3 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 2,4 g
→ Kostfibre 0,9 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 1,4 g
Vand 93,8 g (ml)

Vitaminer i Friseesalat

I tabellen nedenunder ses vitaminfordelingen i Salat, endivie, kruset (frisee), rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et afgørende element af en god kost, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Friseesalat
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 103 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin a-TE
→ Alfa-tokoferol mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Friseesalat
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,08 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,075 mg
B3-vitamin 0,4 NE
→ Niacin 0,483 mg
→ Tryptofans bidrag 0,083 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,9 mg
B6-vitamin 0,02 mg
B8-vitamin, Biotin µg
B9-vitamin, Folat 142 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 13 mg

Mineraler i Friseesalat

I tabellen nedenunder ses mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, afgørende for at vedligeholde en sund krop. Til forskel fra vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Friseesalat
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 52 mg
Fosfor (P), Phosphor 28 mg
Jern (Fe) 0,8 mg
Jod (I) µg
Kalium (K) 314 mg
Kobber (Cu) 0,099 mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg) 15 mg
Mangan (Mn) 0,42 mg
Natrium (Na) 22 mg
Nikkel (Ni) µg
Selen (Se) µg
Zink (Zn) 0,79 mg

Sukkerarter i Friseesalat

Det totale indhold af sukkerarter i Friseesalat er g. I tabellen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Friseesalat
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Friseesalat

Friseesalat har et glykæmisk indeks (GI) på 1. Hvilket medfører, at en potion Friseesalat forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 1 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Friseesalat er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Friseesalat hedder på engelsk Endive (frisee), raw. Det kan være en god viden hvis du eksempelvis benytter en engelsksproget kogebog. Har du behov for at søge efter data om kost- og ernæring på dette produkt i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Salat, endivie, kruset (frisee), rå.