Ernæringsdata for Dansk æble

Energiindholdet i 100 gram Dansk æble er 46 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 192 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 0,3 g protein, 0,3 g fedt og 11,5 g kulhydrat.

  • Protein: 0,3 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 11,5 gram

Af de 11,5 g kulhydrat er 9,3 g tilgængeligt de resterende 2,2 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en fundamental bestanddel i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Dansk æble er der 0,3 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Dansk æble. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har også en væsentlig opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Dansk æble er 0,3 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, disse bruges efterfølgende til af opbygge de proteinstoffer, som menneskekroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Dansk æble
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)192 KJ
Energi i kilokalorie46 kcal
Fedt i alt0,3 g
→ Mættede fedtsyrer0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0 g
→ Flerumættede fedtsyrer0,2 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt11,5 g
→ Kulhydrat tilgængeligt9,3 g
→ Kostfibre2,2 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,3 g
Vand87,6 g (ml)

Vitaminer i Dansk æble

I listen nedenunder fremgår vitaminfordelingen i Æble, dansk, råt. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt bestanddel af en god kost, at spise varieret, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Dansk æble
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin2,08 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin0,55 a-TE
→ Alfa-tokoferol0,55 mg
K-vitamin3 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Dansk æble
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,016 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,011 mg
B3-vitamin0,1 NE
→ Niacin0,15 mg
→ Tryptofans bidrag0,05 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,1 mg
B6-vitamin0,051 mg
B8-vitamin, Biotin0,3 µg
B9-vitamin, Folat9 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin7,7 mg

Mineraler i Dansk æble

I listen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, afgørende for at opretholde en velfungerende livsstil. I modsætning til vitaminer består mineralerne bare af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Dansk æble
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk3,85 mg
Fosfor (P), Phosphor17,4 mg
Jern (Fe)0,124 mg
Jod (I)0,2 µg
Kalium (K)120 mg
Kobber (Cu)0,028 mg
Krom (Cr), Chrom0,3 µg
Magnesium (Mg)4,4 mg
Mangan (Mn)0,047 mg
Natrium (Na)3 mg
Nikkel (Ni)0,818 µg
Selen (Se)0,251 µg
Zink (Zn)0,032 mg

Sukkerarter i Dansk æble

Det samlede indhold af sukkerarter i Dansk æble er 8,11 g. I listen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Dansk æble
SukkerartMængde
Fructose5,86 g
Glucose1,68 g
Lactose 0 g
Maltose0 g
Saccharose0,57 g

Glykæmisk indeks for Dansk æble

Dansk æble har et glykæmisk indeks (GI) på 4. Det betyder, at en potion Dansk æble skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 4 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Dansk æble er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Dansk æble hedder på engelsk Apple, danish, raw. Det kan være en nyttig viden hvis du f.eks. benytter en engelsksproget opskrift. Har du lyst til at søge information om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Æble, dansk, råt.