Ernæringsdata for Brøndkarse

Energiindholdet i 100 gram Brøndkarse er 15 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 61 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 1,7 g protein, 0,2 g fedt og 2,1 g kulhydrat.

  • Protein: 1,7 gram
  • Fedt: 0,2 gram
  • Kulhydrat: 2,1 gram

Af de 2,1 g kulhydrat er 0,9 g tilgængeligt de overskydende 1,2 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en essentiel ingrediens i en sund kost. Ifølge gældende anbefalingerne bør allerhøjst 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Brøndkarse er der 0,2 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen nedenfor ses fordelingen af fedt i Brøndkarse. Fedt kan også findes som kolesterol, en fedttype kroppen fx bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har også en vigtig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Brøndkarse er 1,7 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, disse bruges efterfølgende til af skabe de proteinstoffer, som kroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Brøndkarse
TypeMængde
Energi i KJ (kilojoule)61 KJ
Energi i kilokalorie15 kcal
Fedt i alt0,2 g
→ Mættede fedtsyrer0 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer0 g
→ Flerumættede fedtsyrer0 g
Kolesterol0 mg
Kulhydrat i alt2,1 g
→ Kulhydrat tilgængeligt0,9 g
→ Kostfibre1,2 g
Tilsat sukker0 g
Alkohol0 g
Aske0,9 g
Vand94,1 g (ml)

Vitaminer i Brøndkarse

I listen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Brøndkarse, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt element af en sund diæt, at spise forskelligt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Brøndkarse
Fedtopløseligt VitaminMængde
A-vitamin334 RE
D-vitamin0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin1 a-TE
→ Alfa-tokoferol1 mg
K-vitamin µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Brøndkarse
Vandopløseligt VitaminMængde
B1-vitamin, Thiamin0,1 mg
B2-vitamin, Riboflavin0,1 mg
B3-vitamin0,6 NE
→ Niacin0,967 mg
→ Tryptofans bidrag0,367 mg
B5-vitamin, Pantothensyre0,1 mg
B6-vitamin0,13 mg
B8-vitamin, Biotin0,4 µg
B9-vitamin, Folat9 µg
B12-vitamin0 µg
C-vitamin60 mg

Mineraler i Brøndkarse

I listen nedenunder fremgår mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, afgørende for at opretholde en velfungerende krop. Til forskel fra vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Brøndkarse
MineralMængde
Calcium (Ca), Kalk82,8 mg
Fosfor (P), Phosphor68,3 mg
Jern (Fe)1,6 mg
Jod (I)13,5 µg
Kalium (K)310 mg
Kobber (Cu)0,14 mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg)17 mg
Mangan (Mn)0,5 mg
Natrium (Na)60 mg
Nikkel (Ni) µg
Selen (Se) µg
Zink (Zn)0,2 mg

Sukkerarter i Brøndkarse

Det samlede indhold af sukkerarter i Brøndkarse er 0,6 g. I listen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Brøndkarse
SukkerartMængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Brøndkarse

Brøndkarse har et glykæmisk indeks (GI) på 1. Som betyder, at en potion Brøndkarse forårsager en blodsukkerrespons, som svarer til 1 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Brøndkarse er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Brøndkarse hedder på engelsk Watercress, raw. Det kan være en vigtig information hvis du f.eks. anvender en engelsksproget hjemmeside. Har du brug for at søge efter viden om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med ordene Brøndkarse, rå.