Ernæringsdata for Asparges

Energiindholdet i 100 gram Asparges er 24 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 99 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 1,9 g protein, 0,3 g fedt og 4,2 g kulhydrat.

  • Protein: 1,9 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 4,2 gram

Af de 4,2 g kulhydrat er 2,4 g tilgængeligt de tilbageværende 1,8 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en grundliggende bestanddel i en sund kost. Ifølge aktuelle anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Asparges er der 0,3 g fedt. Fedt kan grundlæggende opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenfor ses fordelingen af fedt i Asparges. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen fx bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en vigtig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Asparges er 1,9 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne gøre brug af proteinerne skal organismen først omdanne dem til aminosyrer, disse bruges herefter til af skabe de proteinstoffer, som menneskekroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Asparges
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 99 KJ
Energi i kilokalorie 24 kcal
Fedt i alt 0,3 g
→ Mættede fedtsyrer 0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,1 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 4,2 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 2,4 g
→ Kostfibre 1,8 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,5 g
Vand 93,3 g (ml)

Vitaminer i Asparges

I tabellen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Asparges, rå. Vitaminerne er inddelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt delelement af en god kost, at spise alsidigt, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Asparges
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 2,67 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,3 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,3 mg
K-vitamin 39 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Asparges
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,11 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,09 mg
B3-vitamin 1 NE
→ Niacin 1,25 mg
→ Tryptofans bidrag 0,25 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,07 mg
B6-vitamin 0,06 mg
B8-vitamin, Biotin 0,2 µg
B9-vitamin, Folat 150 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 12 mg

Mineraler i Asparges

I tabellen nedenunder fremgår mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, essentielle for at fastholde en velfungerende krop. Modsat vitaminer består mineralerne bare af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Asparges
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 20 mg
Fosfor (P), Phosphor 52 mg
Jern (Fe) 0,5 mg
Jod (I) 0,15 µg
Kalium (K) 202 mg
Kobber (Cu) 0,055 mg
Krom (Cr), Chrom µg
Magnesium (Mg) 8,9 mg
Mangan (Mn) mg
Natrium (Na) 6,4 mg
Nikkel (Ni) 18 µg
Selen (Se) 1 µg
Zink (Zn) 0,44 mg

Sukkerarter i Asparges

Det totale indhold af sukkerarter i Asparges er 1,17 g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Asparges
Sukkerart Mængde
Fructose 0,67 g
Glucose 0,32 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 0,18 g

Glykæmisk indeks for Asparges

Asparges har et glykæmisk indeks (GI) på 2. Som betyder, at en potion Asparges giver en blodsukkerrespons, som svarer til 2 % af den stigning, samme mængde glukose vil skabe.

Glykæmisk load (GL) for Asparges er 0. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Asparges Asparagus, all types, raw. Det kan være en nyttig information hvis du for eksempel benytter en amerikansk opskrift. Har du lyst til at søge efter data om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Asparges, rå.