Alt om Atkins kuren

Atkins kuren er kendt for at vende de gængse råd om ernæring på hovedet, men hvad gennem sig egentlig bag den populære slankekur. Første den brede offentlighed hørte om den kontroversielle diæt var i bogen ”Dr. Atkins’ nye kostrevolution”. I bogen præsenterer Robert C. Atkins, sammen med sin kone Veronica, de fire faser der kendetegner kuren, og fortæller om de mange fysiologiske aspekter ved kuren.

Hvordan virker Atkins kuren?

Kuren bygger grundlæggende på minimal indtagelse af kulhydrater, og højt indtag af proteiner og fedt. Atkins kuren adskiller sig derved fra de fleste andre slankekure, da den forudsætter at man spiser både fedt kød, æg og mejeriprodukter. Mens der er næsten frit slag på fedt og proteiner, skal kulhydrater så hvidt muligt elimineres fra den daglige kostplan. Vælger du at prøve Atkins diæten skal du derfor være indstillet på at vinke farvel til kartofler, pasta og brød.

At Atkins kuren har en effektiv virkning på kortsigt hersker der ingen tvivl om. Kuren er god til at kickstarte en slankekur, men på længere sigt kræver kroppen kulhydrater for at fastholde sundhed og vitalitet. Atkins diætens effektivitet bunder i den kendsgerning, at proteiner mætter hurtigere og længere end kulhydrater, hvilket gør at man spiser mindre og føler sig mæt i længere tid.

Nær man er på en diæt med meget fedt, og samtidig kun spiser få kulhydrater, sætter kroppen desuden nogle fysiologiske processer i gang. Når du ikke får kulhydrater kan kroppen ikke omsætte alt fedtet til energi, og en stor del af fedter bliver derfor omdannet til ketonstoffer.

De fleste ernæringseksperter er enige om, at Atkinskuren ikke er noget velegnet udgangspunkt for en livsvarig kostændring. Diæten kan benyttes som starthjælp i en længere slankekur, og kan være effektiv til at smide de første kilo. Desværre er virkningen forbigående og efter kort tid er man bedre stillet med en generel omlægning af den daglige kostplan.

Atkins kurenes fire faser

Som nævnt ovenfor består denne kur af fire faser. Ønsker man at få succes med Atkins kuren er det vigtigt at dyrke motion under alle fire faser. Det kan også være en god ide, at supplere med kosttilskud, da det ellers kan være svært, at dække kroppens behov for vita miner om mineraler.

1. Fase, Introduktionsfasen – I den første fase af diæten er formålet at op et hurtigt vægttab ved at tvinge kroppen til at forbrænde fedt e stedet for kulhydrater. I denne fase er der derfor total forbud mod indtagelse af hvede, alkohol og raffineret sukker. I første fase af Atkins-diæten sker der også en stabilisering af blodsukkeret, hvilket bevirker at sultfornemmelsen begrænses, og trangen til mad formindskes.

2. Fase, Vedvarende vægttab – Tiden er nu kommet til at sammensætte en kostplan efter personlige præerancer. I anden fase af slankekuren er det tilladt at spise en smule flere kulhydrater end i første fase, men det er stadig vigtigt at begrænse sit indtag og holde en fornuftig balance.

3. Fase, Forberedelse til stabil vægt – Ved begyndelse af denne fase af kuren bør man kun være ganske få kilo fra det endelige mål. Målet med dette trin er derfor langsomt at tilvende koppen til den nye vægt, hvilket kan være en lang og besværlig proces.

4. Fase, Stabil vægt – Når man er nået hertil har man i den ideelle verden nået sin målsætning for vægttab. Det handler nu mest om at holde den nye vægt, samt langsomt at præsenterer kroppen for flere kulhydrater. Der er selvsagt en rigtig dårlig ide, at falde tilbage til den gamle kostplan, da det det jo bevisligt har været skyld i overvægt.

Er Atkins kuren effektiv?

Har man tilstrækkelig selvdisciplin til at følge Atkins-diæten kan den være en særdeles effektiv vej til vægttab. For mange viser det sig dog at være vanskeligt at vænne sig til den særlige kostplan, hvilket bevirker at ikke alle kommer gennem de fire faser i kuren.

Selv om Atkins kuren efterhånden har en del år på bagen, er de langsigtede endnu ikke endeligt kortlagt. Mange ernæringseksperter mener at det kan være skadeligt at undvære kulhydrater over længere tid. Atkins kuren kan derfor ikke anbefales set fra et sundhedsmæssigt synspunkt, men som tidligere nævnt kan diæten være en effektiv kickstarter til en længerevarende slankekur.