Ernæringsdata for Æg

Energiindholdet i 100 gram Æg er 142 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 594 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 12,6 g protein, 9,9 g fedt og 0,8 g kulhydrat.

  • Protein: 12,6 gram
  • Fedt: 9,9 gram
  • Kulhydrat: 0,8 gram

Af de 0,8 g kulhydrat er 0,8 g tilgængeligt de resterende 0 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en væsentlig bestanddel i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør maks. 50 procent af den daglige energi komme fra kulhydrat.

I 100 g Æg er der 9,9 g fedt. Fedt kan basalt set opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I tabellen nedenunder ses fordelingen af fedt i Æg. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen eksempelvis bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeledes en afgørende opgave i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Æg er 12,6 g pr. 100 g. Protein er afgørende for en sund og velfungerende krop. For at kunne bruge proteinerne skal kroppen først nedbryde dem til aminosyrer, de bruges fremdeles til af skabe de proteinstoffer, som menneskekroppen er sammensat af.

Ernæringsindhold i 100 g Æg
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 594 KJ
Energi i kilokalorie 142 kcal
Fedt i alt 9,9 g
→ Mættede fedtsyrer 2,6 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 3,8 g
→ Flerumættede fedtsyrer 1,8 g
Kolesterol 423 mg
Kulhydrat i alt 0,8 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 0,8 g
→ Kostfibre 0 g
Tilsat sukker g
Alkohol 0 g
Aske 0,9 g
Vand 75,8 g (ml)

Vitaminer i Æg

I tabellen nedenunder fremgår vitaminindholdet i Æg, hele, rå. Vitaminerne er sorteret i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et vigtigt element af en hensigtsmæssig kost, at spise varieret, for at få dækket kroppens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Æg
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 208 RE
D-vitamin 1,75 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 1,8 a-TE
→ Alfa-tokoferol 1,8 mg
K-vitamin 0,3 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Æg
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,07 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,45 mg
B3-vitamin 0,05 NE
→ Niacin 3,05 mg
→ Tryptofans bidrag 3 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 1,6 mg
B6-vitamin 0,12 mg
B8-vitamin, Biotin 25 µg
B9-vitamin, Folat 21 µg
B12-vitamin 2 µg
C-vitamin 0 mg

Mineraler i Æg

I tabellen nedenunder fremgår mineralindholdet i Tørret abrikos. Mineraler er, som vitaminer, nødvendige for at opretholde en sund livsstil. Modsat vitaminer består mineralerne bare af ét element.

Mineraleindhold i 100 g Æg
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 40 mg
Fosfor (P), Phosphor 210 mg
Jern (Fe) 2 mg
Jod (I) 21 µg
Kalium (K) 130 mg
Kobber (Cu) 0,07 mg
Krom (Cr), Chrom 0,465 µg
Magnesium (Mg) 13 mg
Mangan (Mn) 0,046 mg
Natrium (Na) 140 mg
Nikkel (Ni) 0,686 µg
Selen (Se) 23,3 µg
Zink (Zn) 1,4 mg

Sukkerarter i Æg

Det samlede indhold af sukkerarter i Æg er 1 g. I tabellen nedenunder fremgår fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Æg
Sukkerart Mængde
Fructose g
Glucose g
Lactose g
Maltose g
Saccharose g

Glykæmisk indeks for Æg

Æg har et glykæmisk indeks (GI) på 1. Det betyder, at en potion Æg skaber en blodsukkerrespons, som svarer til 1 % af den stigning, samme mængde glukose vil give.

Glykæmisk load (GL) for Æg er 0. Glykæmisk load er et udtryk for mængden af kulhydrat i en råvare ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

Æg hedder på engelsk Egg, chicken, whole, raw. Det kan være en vigtig information hvis du for eksempel anvender en engelsksproget kogebog. Har du behov for at finde information om kost- og ernæring på denne råvare i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge efter Æg, hele, rå.