Ernæringsdata for Æble

Energiindholdet i 100 gram Æble er 52 kcal (kilokalorier), hvilket svarer til 216 KJ (kilojoule). Energier er fordelt på 0,3 g protein, 0,3 g fedt og 12,9 g kulhydrat.

  • Protein: 0,3 gram
  • Fedt: 0,3 gram
  • Kulhydrat: 12,9 gram

Af de 12,9 g kulhydrat er 10,7 g tilgængeligt de overskydende 2,2 g er kostfibre. Kulhydrat eller sakkarider er en væsentlig bestanddel i en sund diæt. Ifølge gældende anbefalingerne bør højest 50 procent af den daglige energi stamme fra kulhydrat.

I 100 g Æble er der 0,3 g fedt. Fedt kan fundamental opdeles i 3 fedtsyrer: Mættede, Enkeltumættede (monoumættede) og Flerumættede (polyumættede). I listen herunder ses fordelingen af fedt i Æble. Fedt findes også som kolesterol, en fedttype kroppen f.eks. bruger til at danne galdesyrer og D-vitamin. Fedt har ligeså en væsentlig funktion i optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Proteinindholdet i Æble er 0,3 g pr. 100 g. Protein er essentiel for en sund og velfungerende krop. For at kunne anvende proteinerne skal organismen først nedbryde dem til aminosyrer, disse benyttes efterfølgende til af skabe de proteinstoffer, som menneskekroppen består af.

Ernæringsindhold i 100 g Æble
Type Mængde
Energi i KJ (kilojoule) 216 KJ
Energi i kilokalorie 52 kcal
Fedt i alt 0,3 g
→ Mættede fedtsyrer 0,1 g
→ Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
→ Flerumættede fedtsyrer 0,2 g
Kolesterol 0 mg
Kulhydrat i alt 12,9 g
→ Kulhydrat tilgængeligt 10,7 g
→ Kostfibre 2,2 g
Tilsat sukker 0 g
Alkohol 0 g
Aske 0,3 g
Vand 85,7 g (ml)

Vitaminer i Æble

I listen nedenunder ses vitaminfordelingen i Æble, råt. Vitaminerne er opdelt i en fedtopløselig og en vandopløselig gruppe. Der er et essentielt element af en sund diæt, at spise varieret, for at få dækket organismens vitaminbehov.

Fedtopløselige vitaminer i 100 g Æble
Fedtopløseligt Vitamin Mængde
A-vitamin 2,08 RE
D-vitamin 0 µg
→ D3 cholecalciferol µg
→ D2 ergocalciferol µg
E-vitamin 0,55 a-TE
→ Alfa-tokoferol 0,55 mg
K-vitamin 3 µg

Vandopløselige vitaminer i 100 g Æble
Vandopløseligt Vitamin Mængde
B1-vitamin, Thiamin 0,016 mg
B2-vitamin, Riboflavin 0,011 mg
B3-vitamin 0,1 NE
→ Niacin 0,15 mg
→ Tryptofans bidrag 0,05 mg
B5-vitamin, Pantothensyre 0,1 mg
B6-vitamin 0,051 mg
B8-vitamin, Biotin 0,3 µg
B9-vitamin, Folat 9 µg
B12-vitamin 0 µg
C-vitamin 10 mg

Mineraler i Æble

I listen nedenunder ses mineralfordelingen i Tørret abrikos. Mineraler er, ligesom vitaminer, vigtige for at opretholde en velfungerende livsstil. I modsætning til vitaminer består mineralerne kun af ét stof.

Mineraleindhold i 100 g Æble
Mineral Mængde
Calcium (Ca), Kalk 3,85 mg
Fosfor (P), Phosphor 17,4 mg
Jern (Fe) 0,124 mg
Jod (I) 0,2 µg
Kalium (K) 120 mg
Kobber (Cu) 0,028 mg
Krom (Cr), Chrom 0,7 µg
Magnesium (Mg) 4,4 mg
Mangan (Mn) 0,047 mg
Natrium (Na) 3 mg
Nikkel (Ni) 0,837 µg
Selen (Se) 0,3 µg
Zink (Zn) 0,032 mg

Sukkerarter i Æble

Det samlede indhold af sukkerarter i Æble er 8,11 g. I listen nedenunder ses fordelingen.

Sukkerarter i 100 g Æble
Sukkerart Mængde
Fructose 5,86 g
Glucose 1,68 g
Lactose 0 g
Maltose 0 g
Saccharose 0,57 g

Glykæmisk indeks for Æble

Æble har et glykæmisk indeks (GI) på 5. Som betyder, at en potion Æble giver en blodsukkerrespons, som svarer til 5 % af den stigning, samme mængde glukose vil forårsage.

Glykæmisk load (GL) for Æble er 1. Glykæmisk load er et udtryk for indholdet af kulhydrat i en potion ganget med fødevarens glykæmisk indeks.

Ernæringsdata fra andre kilder

På engelsk hedder Æble Apple, raw, all varieties. Det kan være en vigtig viden hvis du for eksempel benytter en engelsksproget hjemmeside. Har du brug for at finde viden om kost- og ernæring på denne fødevarer i en anden kalorietabel, kan du med fordel søge med sætningen Æble, råt.